NOČ ČAROVNIC 2007

NA GRADU BOGENŠPERK JE BILA TUDI PRILOŽNOST ZA SPOZNAVANJE NETOPIRJEV

31. 10. 2007 je na gradu Bogenšperk, ki leži nedaleč od šmartna pri Litiji, potekala prireditev Noč čarovnic. Letos je na prireditvi sodelovalo tudi Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev, s čimer smo dobili priložnost, da v tem čarovniškem času predstavimo pravo naravo in življenje netopirjev.

Od 15. do 18. ure smo imeli na razpolago kletne prostore gradu, kjer smo pripravili veliko aktivnosti tako za najmlajše kot za malo večje. Obiskovalci so se lahko spremenili v uhatega netopirja, si pobarvali ali izrezali svojega papirnatega netopirja, življenje netopirjev pa so lahko spoznali ob projekciji fotografij in prisluhnili opisu njihovega življenja. Na posebni mizici so se preko informativnega materiala seznanili z delovanjem našega društva, domov pa so obiskovalci lahko vzeli tudi zloženko o netopirjih ali pa načrt za izdelavo netopirnice (hišice za netopirje).

Kako je vse skupaj izgledalo, si lahko ogledate na fotogafijah!

Predstavitev netopirjev je potekala v kletnih prostorih gradu, kamor so se odpravile tudi številne čarovnice.

Informativni material o delovanju društva in o netopirjih je bil razstavljen na posebni mizi. Marsikdo se je z zanimanjem ustavil ob njej.

Enkratno priložnost, postati uhati netopir, je izkoristilo veliko obiskovalcev. Tiste, ki niso imeli svojega fotoaparata, je slikala Silvia in jim fotografije poslala po elektronski pošti.

Priložnosti, da si nariše svojega netopirja ali izreže svoj obris netopirja, ni hotel izpustiti skoraj nihče. Tina je poskrbela, da je vsak prišel na svoj račun.

Medtem ko so malo manjše čarovnice pridno ustvarjale in izrezovale netopirje, so jih tiste malo večje pozorno nadzorovale.

Koliko dela je bilo z risanjem, barvanjem in izrezovanjem!

Vsak je s ponosom izobesil svojega papirnatega netopirja okoli vratu. Tako so nastale tudi prave umetnije!

Projekcija fotografij netopirjev je bila priložnost, da so obiskovalci lahko spoznali tudi, kako te živalice resnično izgledajo. Iz skritih zvočnikov pa se je ves čas predvajalo oglašanje netopirjev, kot ga lahko slišimo s pomočjo ultrazvočnih detektorjev.

Marsikdo si ni predstavljal, kako zanimivo življenje imajo netopirji, zato so z zanimanjem prisluhnili Majini razlagi, ki je spremljala fotografsko projekcijo.

Izvedbo predstavitve netopirjev je sofinanciral Javni zavod Bogenšperk, izpeljale pa smo jo naslednje članice društva: Silvia žele, Tina Zagmajster in Maja Zagmajster.

Poročala: Maja Zagmajster