Poletna muzejska noč v družbi netopirjev

Aktivnostim v okviru Poletne muzejske noči smo se 21.7.2008 pridružili tudi člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije smo pripravili delavnico za otroke ter večerno poslušanje in opazovanje netopirjev.

Poletna muzejska noč se je pričela popoldan, ob 16. uri, ko so se ob mizah pred Prirodoslovnim in Narodnim muzejem zbrali radovedni otroci in odrasli. Nekateri so pomagali lačnemu netopirju skozi labirint do vešče, drugi so izdelovali papirnate, cofaste in svetleče netopirje. Preko igre »Netopir lovi veščo« smo preizkusili kako netopirji lovijo plen s pomočjo zvoka. Tistim, ki smo bili netopirji, je bilo kmalu jasno, da mora biti njihov sistem zaznavanja okolice s pomočjo zvoka veliko boljši, saj smo ujeli zelo malo vešč!

Kako se netopirji orientirajo s pomočjo zvoka in kako lovijo pa so obiskovalci lahko izvedeli, ko se je na muzejsko dvorišče spustila noč. Ob 22. uri je sledil večerni sprehod s poslušanjem netopirjev. V štirih skupinah smo se odpravili na obhod po parku in v okolici muzeja ter poslušali; nekje so bili netopirji bolj dejavni, drugje manj. Poleg zvokov netopirjev so udeleženci slišali marsikatero zanimivost o netopirjih, ki so jim jo zaupale članice društva Irena Kranjec, Jana Mlakar, Alenka Petrinjak, Maja Zagmajster in Silvia žele.

Delavnice se je udeležilo okvirno 70 otrok, večernega sprehoda pa 90 udeležencev različne starosti.

poročala: Alenak Petrinjak