Čistilna akcija odstranjevanja netopirskega gvana s cerkve Sv. Jožef v Dolnjem Suhorju pri Metliki

Čistilna akcija na cerkvi Sv. Jožefa v Dolnjem Suhorju pri Metliki je potekala v soboto, 22. novembra 2014, s pričetkom ob 11:00 uri. Na akciji se je zbralo 7 prostovoljcev (4 člani SDPVN-ja, in 3 prostovoljke). Na cerkvenem podstrešju nas je pričakalo kar veliko gvana, tako golobjega, kot netopirskega in čiščenje je bilo malo oteženo zaradi naklona podstrešja.

Po 6 urah čiščenja smo s cerkve znosili 10 vreč golobjega gvana in 45 vreč netopirskega gvana ter ostalega gradbenega materiala. Izvedli smo tudi prvi ohranitveni ukrep na cerkvi oz.  »modro rešitev« - del cerkvenega podstrešja, nad katerim se čez poletno obdobje zadržuje porodniška skupina navadnega netopirja, smo prekrili s polivinilastimi ponjavami. Ukrep bo v prihodnje omogočal hitrejšo odstranitev gvana.

Gvano smo razdelili med udeležence, nekaj pa smo ga stresli na njivo v bližini cerkve. Vsak udeleženec čistilne akcije je dobil tudi promocijski magnetek projekta.

Čistilna akcija v Dolnjem Suhorju je bila uspešna in vsem prisotnim se zahvaljujemo za pomoč in sodelovanje. Si pa želimo, da bi se v prihodnjih akcijah zbralo še več prostovoljcev!

Projekt se izvaja s finančno pomočjo Ministrstva za kmetijstvo in okolje.