Opazovanje izletavanja netopirjev iz cerkve Marijinega Vnebovzetja v Cerkljah na Gorenjskem

Kako je, ko le nekaj metrov nad tvojo glavo mimo tebe zaprhuta vsaj 50 netopirjev v minuti, ko se zvečer odpravijo na lov za žuželkami, so občutili udeleženci predavanja in opazovanja netopirjev 5. maja 2015 v Cerkljah na Gorenjskem.

Po uvodnem predavanju o netopirjih za javnost na OŠ Davorina Jenka v Cerkljah smo si te zanimive sesalce ogledali tudi od blizu. 30 obiskovalcev je z veliko pozornostjo spremljalo netopirja pri hrustanju mokarjev in z navdušenjem občudovalo drobno kosmato živalco, ki se je večini od blizu zdela prav simpatična.

Ob sončnem zahodu smo se odpravili do cerkve in začeli z opazovanjem netopirjev. Cerkev Marijinega Vnebovzetja je pomembno kotišče navadnih netopirjev (Myotis myotis), vendar pa številčnosti porodniške kolonije v poletnih mesecih do sedaj še nismo poznali. Ker so se nam na opazovanju pridružili tudi učenci naravoslovnega krožka z OŠ Davorina Jenka, smo opazovanje netopirjev izkoristili tudi za pravo malo raziskavo. Razdelili smo se v skupine in vsaka je dobila svoj komplet opreme: popisni list s podlago in ultrazvočni detektor. Namen je bil zabeležiti vsakega netopirja, ki bo izletel iz cerkve, ter na tak način prešteti oz. oceniti število netopirjev, ki se čez dan zadržuje v porodniški koloniji netopirjev v cerkvi. Z detektorjem pa smo lahko poslušali tudi klice netopirjev, s katerimi se netopirji orientirajo in so sicer človeku neslišni.

Naloga pa je bila vse prej kot enostavna. Po začetnem nestrpnem čakanju, kdaj bo že izletel tisti prvi netopir, je bila akcija kmalu zelo intenzivna. Zmeda pri opazovanju in štetju netopirjev pa nič kaj manjša. Prvi izlet netopirja smo zabeležili 17 minut po sončnem zahodu, ko je na začetku večera iz slemena cerkve izletelo skupno vsaj 5 poznih netopirjev (Eptesicus serotinus). Pravi naval izletajočih navadnih netopirjev pa se je zgodil 45 minut po sončnem zahodu, ko je v 10 minutah izletela večina navadnih netopirjev. Tako so različne skupine opazovalcev preštele med 256 in 530 navadnih netopirjev, kar kaže na to, da je cerkev Marijinega Vnebovzetja izjemno pomembno kotišče te vrste na Gorenjskem.

Opazovanje se je z mrakom seveda otežilo, netopirji pa so nekoliko krožili nad samo cerkvijo, zato je možno, da smo kakega netopirja šteli večkrat. A vseeno ocenjujemo, da se na cerkvenem podstrešju v Cerkljah na Gorenjskem zadržuje vsaj med 250 in 430 navadnih netopirjev.

Učenci, učitelji, drugi udeleženci in tudi sami člani društva smo s terena odšli zadovoljni nad zares impresivnim opazovanjem netopirjem. Kdo pa še lahko reče, da je nad njim v desetih minutah preletelo 200 nočnih prhutarjev? Res nepozabna izkušnja! Priporočamo.

Projekt se izvaja s finančno pomočjo Ministrstva za kmetijstvo in okolje.