Čistilna akcija odstranjevanja netopirskega gvana z zvonika cerkve Imena Marijinega v Goriči vasi

Na četrto čistilno akcijo v okviru projekta smo se odpravili v soboto, 21. marca 2015, s pričetkom ob 10:00 uri. Zavihali smo rokave, si nadeli zaščitne rokavice in maske ter se povzpeli na zvonik cerkve v Goriči vasi. To izjemno pomembno zatočišče skupine navadnih netopirjev je devet prostovoljcev očistilo v treh urah pridnega dela, z zvonika pa smo znosili okoli 80 kg gvana. Čiščenje je bilo tokrat res temeljito, saj smo na vrh zvonika zvlekli celo močan sesalec in z dolgo cevjo očistili tudi slabše dostopne kotičke. Ker je bila sezona gnojenja in urejanja vrtov ravno pred vrati, so gvano z veseljem domov odnesli udeleženci čistilne akcije.

Utrujeni po opravljenem dobrem delu smo se okrepčali z malico, ki jo je prijazno prinesel gospod župan občine Ribnice, za kar se mu najlepše zahvaljujemo. Kakršnakoli vzpodbuda in odobravanje lokalnih prebivalcev v takih zgodbah je več kot dobrodošla.

Po očiščenju pa smo se lotili izvajanja ohranitvenih ukrepov. S prostovoljnim delom in pomočjo ključarja g. Puclja smo nad zvonovi postavili lesen podest pod visiščem netopirjev, ki bo preprečeval padanje gvana na zvonove in nadaljnje onesnaženje zvonika z gvanom. Iskrena hvala g. Puclju za prispevan material in izvedbo del na cerkvi, ki bodo omogočili lažje vzdrževanje zatočišča. Prebivalci Goriče vasi in ključar so zagotovo prepoznali pomen in vrednost teh koristnih živali. Ko bi le povsod bilo tako.

Projekt se izvaja s finančno pomočjo Ministrstva za kmetijstvo in okolje.