Stripovski natečaj SDPVN

"Na belino papirja ujemi netopirja"

Ko domišljija dobi krila in ko ponoči misli ne spijo, se v glavi risarja najverjetneje igra netopir, ki postaja vedno bolj resničen, dokler ga roka ne ujame v sliko, v zgodbo in pošlje na natečaj za najboljši netopirski strip...

Pri SDPVN smo se odločili, da skrito in ogroženo življenje netopirjev približamo javnosti skozi oči mladih umetnikov z natečajem v obliki stripa, saj le-ta vedno obravnava pomembne stvari in na kratko zadane bistvo s svojo sporočilnostjo. V stripovski zgodbi je dovoljeno vse - pretiravanje do absurdnosti, resnost, katerakoli stopnja lepote, inteligentnosti in prefinjenosti, da se pokaže svet z novimi, svežimi očmi, da nas zabava... Toda hkrati izraža resnico, s katero ponovno odkrivamo in razumemo svoj svet.

Tokrat smo želeli dobiti stripovske junake, netopirje brez masla na glavi, ki se je nabralo skozi stoletja nepoznavanja te živalske vrste. Pripisovali so jim zaletavanje v frizure, tankanje krvi, bratenje z grofom Drakulo, hudičem, čarovnicami... Strah ima velike oči še danes, nekateri ljudje pa rabijo očala.

Sama fiziologija netopirja, ki edini med sesalci leti in njegove prilagoditve na letenje, omogočajo nenavadne in iskrive kozmetične popravke spretnega risarja, zanimivosti iz sveta netopirjev pa lahko pletejo tisoč in eno zgodbo. Vsak strip je izum številnih idej , tehnike, talenta, domišljije, znanja in truda z osebnim avtorskim pečatom. Avtorji so se zavedali svoje vloge podajanja pravih informacij, zato so vsi prispeli izdelki kakovostni.

Poročala: Ana Skoberne

Zahvaljujemo se Mestni občini Ljubljana, Holding Slovenske železnice d.o.o., Žito Gorenjka d.d. Lesce in Erling d.o.o za njihovo pomoč pri izvedbi natečaja.

Hvala tudi Kavarni in slašcicarni Colnarna v Tivoliju, kjer so nam omogocili zakljucno prireditev, reviji Proteus, ki je objavila stripe in razpis za natecaj, ter vsem ostalim skritim sodelavcem, brez katerih natecaj ne bi uspel.