Preberite o preteklih dogodkih:

 

EVROPSKA NOČ NETOPIRJEV 2002

 

~ KRAŠNJA ~
V letu 2002 smo glavni dogodek Evropske noči netopirjev organizirali v Krašnji, kjer je ena naših najbolj zagnanih prostovoljk spremljala število belorobih netopirjev.

Otroci so okrasili šolske prostore v Krašnji s silhuetami netopirjev, med starše pa so razdelili tudi povabila za večerno predavnje. Vabilo je bilo objavljeno v lokalnih glasilih Rokovnjač in Društveni informatorj ŠD Krašnja. Radijo Slovenija pa je posnel kratek intervju s predavateljem.

Zvečer je bil na vrsti glavni dogodek – predavanje: "Vraže in resnice o netopirjih". Začelo se je z običajnimi težavami z diaprojektorjem, vendar smo jih s skupnimi močmi premagali. Nato je nekaj uvodnih besed spregovorila predsednica kulturnega Društva Fran Maselj Podlimbaški – ga. Veri Beguš.

Predaval je Primož Presetnik, član SDPVN, ki je govoril o posebnostih netopirjev, o njihovem življenju ter o vražah povezanih z njimi in odgovarjal na številna vprašanja občinstva. Predstavil je tudi novo informativno zloženko Netopirji – sosedi v stiski. Po predavanju je bil tudi čas za poizkušino domačih dobrot, ki so jih skrbno pripravile krašnjanske gospodinje in dekleta.

Ker se je že nočilo, smo urno odšli na opazovanje večernega izletavanja malih podkovnjakov iz zvonika vaške cerkve. Ti so nas, seveda na naše veliko zadovoljsto, presenetili z izletavavanjem tik nad našimi glavami iz bližnje opuščene mežnarije.

S prenehanjem izletavanja netopirjev se je tako Evropska noč netopirjev v Krašnji zaključila.

Pa se je res? O Krašnjanski Evropski noči netopirjev je TV Slovenija posnela prispevek za Obzornik. Ker je bilo med občinstvom tudi veliko likovno nadarjenih ljudi, so nas ob naslednjem obisku Krašnje presenetili z celim kupom slik v različnih tehnikah. Slike si gotovo zaslužijo podrobnejšo predstavitev. Za sedaj predstavljamo samo dve.

Predavanja in spremljajočih aktivnosti ne bi mogli izvesti, če nas pri tem ne bi podprli prijazni domačini in Kulturno društvo Fran Maselj Podlimbrški ter še posebno Vera Beguš in družina Cerar.

 

Poročal: Primož Presetnik