Preberite o preteklih dogodkih:

 

11. EVROPSKA NOČ NETOPIRJEV
(26. 8. – 15. 9. 2009)

 

Monika Podgorelec

Člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev smo se tudi letos, konec avgusta in v prvi polovici septembra, angažirali in skupaj z drugimi organizacijami izpeljali 11. Evropsko noč netopirjev (ENN) v Sloveniji. To je dogodek, s katerim želimo nočne prhutarje približati ljudem in jih poučiti o življenju, pomenu in ogroženosti netopirjev. Letos se je 10 članov še posebej potrudilo in v 11 različnih krajih po celi Sloveniji uspešno izpeljalo 13 prireditev. Ocenjujemo, da se je vseh prireditev udeležilo približno 480 ljudi.


Mesta prireditev 11. Evropske noči netopirjev 2009.

Netopirje smo ljudem skušali približati z različnimi dejavnostmi in doseči starostno raznolike ciljne skupine. V nekaterih krajih je bila prireditev pravi »netopirski maraton«; začela se je že popoldan in je trajala vse do teme, saj se je odvilo več različnih zaporednih aktivnosti. V okviru 11. ENN so bila največkrat pripravljena predavanja o netopirjih, ki jim je sledil sprehod in poslušanje netopirjev v naravi (11), delavnice izdelovanja netopirnic (6) in ustvarjalne delavnice (5). Pripravljene so bile 4 netopirske razstave: 2 fotografski, razstava likovnih del in učna razstava o netopirjih na Goričkem. Najmlajše smo dvakrat razveselili z netopirčkovo pravljično urico, vse mlade po srcu pa z gledališko predstavo in glasbeno točko z netopirsko tematiko. Letos smo prvič organizirali vožnjo z ladjico po Ljubljanici in prvič predvajali nekajminutne filme o netopirjih v kleti gradu Grad na Goričkem, ki so bili posneti z infrardečo kamero. V času 11. ENN smo letos počistili tudi zvonik cerkve v Širjah pri Zidanem Mostu.

Nasmejani po končanem čiščenju zvonika cerkve v Širjah pri Zidanem Mostu.

Vse prireditve so bile izpeljane s pomočjo 22 različnih ustanov in organizacij, ki se jim na tem mestu tudi najlepše zahvaljujemo za sodelovanje. Največ je bilo sodelovanja z osnovnimi šolami: Tolmin, Mozirje, Gornji Petrovci, Podblica, Sostro. Hvala tudi Ministrstvu za okolje in prostor (financiralo vožnjo z ladjico), Živalskemu vrtu Ljubljana, gradu Snežnik in Narodnemu muzeju Slovenije, gledališču Zapik (za vključitev netopirjev v njihov 12. Zapikov festival), Zavodu Parnas, Zavodu Rdeči apolon, Hiši posebne sorte, Krajinskemu parku Goričko, Mariborski knjižnici-Službi za mlade bralce in Pionirski knjižnici Nova vas, Taborniškemu društvu Rod Sotočje Nazarje, župniji Loka pri Zidanem mostu, NAC Naravoslovnemu centru Tolmin, BIC Gimnaziji in veterinarski šoli Ljubljana, Zavodu Vrbov Log ter Zavodu za turizem Kranj. Vse prireditve smo člani društva izpeljali prostovoljno, v veri za lepši jutri netopirjev.

 

Živahno spreletavanje netopirjev nad Ljubljanico, 3. 9. 2009

Alenka Petrinjak

V Ljubljani so se v okviru ENN 2009 odvijale tri aktivnosti. Začeli smo v četrtek, 3. 9. 2009, ob 19:30 na Cankarjevem nabrežju 1 z uvodnim nagovorom in predstavitvijo dogodka. Nato so nam učenci in učenke OŠ Sostro zapeli pesmico, ki jo je napisala učenka Andreja Habič in uglasbila učiteljica Lilijana Stepic. Boljšega uvoda v druženje z netopirji si ne bi mogli želeti! Nato smo se vkrcali na ladjico in po vodni gladini Ljubljanice oddrseli proti Špici. Med vožnjo smo članice društva Irena Kranjec, Alenka Petrinjak, Monika Podgorelec in Maja Zagmajster povedale kakšno zanimivost o netopirjih, besedo pa smo seveda prepustile predvsem netopirjem. In komaj smo odrinili od brega, že je mimo priletel prvi netopir. Tako so nas celo pot spremljali; opazovali smo jih kako letajo, kako lovijo žuželke ter z ultrazvočnimi detektorji poslušali njihove eholokacijske klice in prehranjevalne bzze. Na Špici pa.....kot bi prišli na kongres netopirjev! Res je bilo veselo!


Najem ladjice je financiralo Ministrstvo za okolje in prostor.

 

Netopirji na BIC GVŠ Ljubljana, 9. 9. 2009

Sava Osole

Vse skupaj se je začelo na Gregorjevo leta 2008. Na šoli BIC Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola smo v okviru projektnega dne imeli delavnico izdelovanje ptičjih gnezdilnic, na katero se je prijavilo 14 dijakov in dijakinj. Naši dijaki imajo radi živali in saj veste, na Gregorjevo se ptički ženijo.

Pa se nam je zazdelo »nefer«. Ptičke imajo vsi radi, vsi bi jim radi pomagali. Kaj pa netopirji, nedolžna, a nepriljubljena mala bitja? In smo sklenili, da naredimo še zanje kakšno hišico- netopirnico. Povezali smo se s SDPVN in obiskala nas je članica Irena Kranjec ter nam uvodoma povedala nekaj osnovnih podatkov o netopirjih. Nato smo ob pomoči članov DOPPS izdelali lesene ptičje gnezdilnice in netopirnice. Eno od netopirnic smo aprila 2008 obesili na šolsko fasado, pod napušč na južni strani šole.Netopirnica na BIC GVŠ v Ljubljani (Foto: Alenka Petrinjak).

V sredo, 9. 9. 2009 je naša šola sodelovala pri 11. Evropski noči netopirjev. V prostorih nove knjižnice smo razstavili fotografije netopirjev. Potujočo razstavo smo si sposodili od SDPVN, kjer smo dobili tudi imenitne nove brošure Prebivalci Ljubljane so tudi drevesa in netopirji. Dogodek je vodila mlada biologinja Jana Mlakar, ki je obiskovalcem ob vodenem ogledu fotografij povedala nekaj splošnega o netopirjih. Mladi obiskovalci so bili posebej navdušeni nad njenimi uhani v obliki netopirčkov. Nato smo šli z ultrazvočnimi detektorji na trate in igrišča okrog šole poslušat netopirje. Obiskovalci so dobili v roke detektorje in so v manjših skupinah lovili zvoke, ugibali, kaj slišijo in primerjali frekvence. Nekaj netopirjev smo v mraku tudi videli letati. Iskanje in igranje smo zaključili, ko je bila že trda tema.

Netopirji so zanimiva živalska skupina in veseli smo, da smo pri ljudeh zbudili zanimanje zanje in v njihovih očeh vzbudili nekaj simpatije.

 

V Tolminu v okviru ENN 2009 odkrili novo vrsto netopirja!
4.9.2009
Alenka Petrinjak

ENN 2009 se je zgodila tudi v Tolminu. V petek 4. 9. 2009 smo se zbrali pred OŠ F. Bevka v Tolminu, kjer so Gregor iz NAC in učiteljice OŠ z otroki izdelovali papirnate matafirje. Ko se je sonce odpravljalo spat, so prileteli tolminski matafirji (Pipistrellus tminensis vrečkaris) in nam pripravili pravi plesno-gledališki spektakel. Po končani predstavi nam je vsak netopirček pokazal tudi svoj portret na razstavi, potem pa smo ob projekciji slik življenje netopirjev še podrobneje spoznali. Sledila je seveda igrica netopir lovi veščo in netopir išče jamo, brez katerih ne gre.  Potem pa ...akcija. Sploh se še nismo uspeli premakniti proti izbrani lokaciji, že so prileteli netopirji. Sprehodili smo se od šole proti čistilni napravi. Netopirji so nas spremljali celo pot in se podili za roji žuželk. 

ENN v Tolminu smo izpeljali s pomočjo Gregorja Podgornika iz Naravoslovnega centra Tolmin ter učiteljic Zalke Uršič, Vere Selinec in učitelja Lucijana Lavrenčič iz  OŠ. F. Bevka. 
Poročilo učiteljic: http://www.os-tolmin.si/index.php?page=aktualno_novica&id=350Tudi v rovih pod Kranjem lahko opazimo netopirje, 15. 9. 2009

Alenka Petrinjak in Lea Likozar


V torek 15. septembra 2009 smo v Rovih pod starim Kranjem izpeljali zadnji dogodek v okviru 11. Evropske noči netopirjev.

Večer smo začeli v rovih. Obiskovalci so si rove najprej ogledali, nato pa so si v dvorani rovov ogledali dve projekciji. V video projekciji podvodnega fotografa in snemalca Cirila Mlinarja - Cica smo spoznali svet in živalstvo vodnega podzemlja. Sledila je projekcija o netopirjih in se tako pripravili na večerno opazovanje in poslušanje. En mali podkovnjak nam je nagajal in se nam skrival in prikazoval po rovih, ko pa smo stali na ploščadi nad kanjonom Kokre, je iz rovov odletel v večer. Pot smo nadaljevali skozi rove ven pred Prešernovo gledališče, od koder smo se odpravili v kanjon Kokre. Ob, nad, pod leseno brvjo so nam netopirji uprizorili svojo večerno predstavo. Bilo je super!


ENN v Kranju smo izpeljali s pomočjo Zavoda za turizem Kranj.

 

Evropska noč netopirjev v Gradu Snežnik, 4. 9. 2009
17.30: Družinske ustvarjalne delavnice: Netopirji na sto načinov
17.30: Izdelajmo si netopirnico
18.30: Netopirska predstava: MIŠKO NE MORE SPATI, gledališka skupina OŠ Podblica (Kranj)
19.00: Priprava na opazovanje netopirjev
20.00: Opazovanje netopirjev
V sodelovanju z zavodom Zapik.

 

Poročilo ENN 2009 na Goričkem je na voljo na tej povezavi