Preberite o preteklih dogodkih:

 

MEDNARODNA NOČ NETOPIRJEV 2015


17. 8. do 18. 9. 2015
Simon Zidar

17. MEDNARODNO NOČ NETOPIRJEV je zaznamovalo pestro dogajanje v 7 različnih krajih po Sloveniji. Pripravili smo 8 predavanj, delavnico spoznavanja z netopirji, delavnico izdelovanja netopirnic, delavnico v naravi, 3 ustvarjalne delavnice, 2 ogleda zatočišč netopirjev in 7 poslušanj netopirjev z ultrazvočnimi detektorji. Dogodki so bili zelo obiskani, o njih pa se je govorilo tudi po sami izvedbi. Ocenjujemo, da je na 11 dogodkih kaj novega o netopirjih skupno izvedelo vsaj 650 obiskovalcev.

Za sodelovanje pri izvedbi in organizaciji MNN 2015 najlepša hvala naslednjim organizacijam: Javni zavod Mladi Zmaji – Četrtni mladinski center Bežigrad, ZOO Ljubljana, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Mestna občina Ljubljana, Triglavski narodni park, Pionirski dom - Center za kulturo mladih, Zavod RS za varstvo narave – OE Ljubljana, OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, župnija Trata-Gorenja vas, Javni zavod Krajinski park Goričko, Društvo cvenskih čehov in diklin, Turistično in okoljsko društvo Županova jama pri Grosupljem ter Kozjanski regijski park.

Pri izvedbi in organizaciji dogodkov MNN 2015 so sodelovali člani SDPVN: Ana Fortič, Jan Gojznikar, Nastja Kosor, Jasmina Kotnik, Jaka Kregar, Nika Krivec, Sava Osole, Alenka Petrinjak, Tajda Turk, Primož Presetnik in Simon Zidar.

Vtise s posameznih dogodkov najdete v opisih spodaj.

Program izvedenih dogodkov Mednarodne noči netopirjev 2015:

17. 8. do 30. 8. 2015
Četrtni mladinski center Bežigrad, Ljubljana
Razstava: NETOPIRJI - SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI
Simon Zidar

Otrokom iz Bežigrada smo ljubljanske netopirje predstavili s predavanjem 17. avgusta. Tako so spoznali, da netopirji niso nevarne, temveč celo koristne živali, ki nam pohrustajo tudi mnogo nadležnih žuželk. Od blizu pa so si otroci z velikim zanimanjem ogledali tudi živega netopirja, ki ga imamo člani SDPVN v oskrbi. Predavanje je bil uvod v izobraževalno-fotografsko razstavo o netopirjih in njihovih bivališčih v Ljubljani, ki je v prostorih mladinskega centra gostovala do konca avgusta. Aktivnost je potekala v sklopu projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani«, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

22. 8. 2015
ZOO Ljubljana
Delavnica: IZDELAJ NETOPIRNICO – HIŠKO ZA NETOPIRJE!
Simon Zidar

Tudi na letošnji delavnici izdelovanja netopirnic v ZOO Ljubljana je bilo bučno in ropotajoče. S pomočjo članov SDPVN in vodnice iz ZOO-ja smo skupaj sestavili in z žeblji zbili vsaj 17 netopirnic, ki so jih obiskovalci odnesli domov, kjer jih bodo lahko obesili. Marsikateri obiskovalec pa je z nami z navdušenjem delil tudi svojo zgodbo o srečanju z netopirji.

27. 8. 2015
Četrtni mladinski center Bežigrad, Ljubljana
NETOPIRJI - SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI na Pouličnem festivalu: BITI MLAD JE ZAKON!
Jan Gojznikar

Tradicionalni poulični mladinski festival »Biti mlad je zakon« v organizaciji Javnega zavoda Mladi zmaji, ČMC Bežigrad je letos v četrtek 27. avgusta ponudil nadvse nenavadno zanimivost. Mlade glave so se tako lahko pobližje spoznale z zelo skrivnostnimi živalmi, ki že dolgo časa burijo ljudsko domišljijo. Govora je seveda o netopirjih. Te posebne nočne letalce sva na samostojni stojnici na festivalu širšemu spektru radovednih otrok in sprva zadržanih staršev v okviru projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani« predstavljala dva člana SDPVN. Otroci in njihovi skrbniki so tako lahko pobližje pogledali v svet teh zanimivih sesalcev skozi predstavitev in publikacije naših članov, najbolj vztrajni in radovedni pa so bili celo nagrajeni z možnostjo, da spoznajo čisto pravega netopirja. S starši smo tako razrešili marsikateri mit, mladini pa odprli okno v teh ogroženih in žal pogosto nerazumljenih živali.

28. 8. 2015
Center TNP Bohinj, Stara Fužina
MEDNARODNA NOČ NETOPIRJEV V BOHINJU
Tanja Menegalija, TNP

Petkovi popoldnevi v Triglavskem narodnem parku so družinske delavnice spoznavanja narave, ki potekajo že vrsto let. Namenjene so vsem, ki želijo bolje spoznati rastlinski in živalski svet na območju parka. Dobivamo se vsak zadnji petek v mesecu od pomladi do jeseni. Zadnji petek v avgustu je bil posvečen opazovanju in poslušanju netopirjev. Delavnico je vodila članica Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev Alenka Petrinjak. Pred Bohinjko, novim Centrom Triglavskega narodnega parka v Stari Fužini, se je na lep in topel večer v soju polne lune zbralo preko 30 udeležencev vseh starosti, ki so nestrpno čakali na začetek delavnice. Na tla dvorišča pred Bohinjko je priletelo kakih 10 netopirjev. Narisali so jih otroci s kredami. In narisali so skoraj vse: trup, glavo, prhuti, uhlje, noge, oči, usta. Alenka je njihovo znanje le nekoliko dopolnila in presenetila z dolžino prstov. Razčistili smo seveda tudi mita o slepoti in zapletanju v lase. Ogledali smo si okostje netopirja z lepo vidnim zobovjem. Pri tem je Alenka opozorila kako koristne in pomembne živali so.

Z mrakom smo jo peš mahnili proti jezeru. Dobili smo ultrazvočne detektorje, posebne naprave, ki pretvorijo ultrazvočne klice netopirjev v nam slišne zvoke. Bojazen, da ne bomo slišali nič, je bila odveč. Nad jezerom so netopirji švigali sem in tja in med udeleženci je bilo slišati val navdušenja. Še nikoli slišani glasovi so presenetili. Razločno smo lahko razlikovali zvoke dveh rodov netopirjev in slišali njihove prehranjevalne bzze. Tudi opazovali smo jih lahko v spretnem letu. Bolj pozorni opazovalci so opazili razliko v velikosti in obrisu netopirja ter opazovali način letanja. Po poslušanju vrst nad jezerom, smo odšli še do javne svetilke in jih poslušali tudi tam, a se je večina netopirjev mastila nad jezerom in ne okrog svetilke. Vprašanja so kar deževala in močan aplavz po zaključku delavnice je bil izraz zadovoljstva vseh prisotnih. Delavnica je resnično uspela in zahvaljujem se Alenki Petrinjak ter društvu za izvedbo in upam na vnovično sodelovanje.

5. in 6. 9. 2015
Botanični vrt Univerze v Ljubljani
PRISLUHNIMO NETOPIRJEM LJUBLJANE!
Jasmina Kotnik

V sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani in ob finančni podpori Mestne občine Ljubljana smo pripravili in uspešno izvedli dvodnevni dogodek ob Mednarodni noči netopirjev 2015.

V soboto, 5. septembra 2015, smo pričeli z otvoritvijo fotografske razstave netopirjev v prostorih Botaničnega vrta. Fotografije so ukradle pogled vsakega obiskovalca in sprožile številna vprašanja, na katera smo člani društva z veseljem odgovorili. Po otvoritvi smo se posladkali z netopirskimi piškoti ter se zbrali v učilnici, kjer smo nadaljevali z zanimivim predavanjem o edinih letečih sesalcih na našem planetu.

Ob mraku so nas na Gruberjevem nabrežju že pričakale ladjice, s katerimi smo zapluli po Ljubljanici v smeri centra mesta Ljubljane. Med plovbo smo opazovali preletavanje netopirjev tik nad našimi glavami ter uspešno prestregali njihove eholokacijske klice z ultrazvočnimi detektorji. Slišali in opazili smo vsaj 3 različne taksone: obvodnega netopirja, belorobega oz. Nathusijevega netopirja in bodisi mračnika bodisi poznega netopirja. V nedeljo, 6. septembra 2015, smo aktivnosti uspešno ponovili. Dodatno smo v zgodnjih popoldanskih urah sicer izvedli še otroško ustvarjalno delavnico, kjer je vsak mladi udeleženec iz rolice in tršega kartona izdelal svojega netopirčka. Otroške delavnice se je udeležilo 46 nadobudnežev, predavanja in vožnje z ladjico pa se je v dveh dneh skupaj udeležilo vsaj 142 oseb.

7. 9. do 2. 10. 2015
Ljubljana, Pionirski dom (Vilharjeva cesta 11)
Razstava: NETOPIRJI - SKRIVNOSTNI LJUBLJANČANI
Nika Krivec in Ana Fortič

Izobraževalna fotografska razstava o netopirjih, njihovih bivališčih v Ljubljani ter o njihovi ogroženosti je v septembru gostovala v prostorih Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih. Aktivnost je potekala v sklopu projekta »Netopirji – skrivnostni Ljubljančani«, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

10. 9. 2015
Gorenja vas, OŠ Ivana Tavčarja
MEDNARODNA NOČ NETOPIRJEV GORENJA VAS
Simon Zidar

Septembrsko četrtkovo popoldne je bilo na OŠ Ivana Tavčarja v Gorenji vasi zaznamovano z netopirji. Skupaj z ZRSVN OE Ljubljana smo namreč pripravili raznolike ustvarjalne delavnice za otroke, na katerih so otroci spoznali tudi biologijo teh ponočnjakov. Po prihodu nekaj otrok smo že začeli izrezovati prve netopirje iz papirja in se z mirnim tempom lotili netopirskega origamija. Vendar so otroci še kar prihajali. Takega vrveža zagotovo nisva pričakovala: »Kje so škarje?«, »Kam prilepim prhuti?«, »Kdo mi je vzel učke za mojega netopirja?«, »Kako izdelam origami?« … Na koncu je več kot 50 otrok izdelalo po vsaj en netopirski izdelek - papirnatega netopirja, netopirski magnetek iz gume, pisano netopirsko masko ali netopirja na svinčniku. Za nagrado smo se posladkali s  čokoladnimi netopirji, med tem pa so se nam pridružili še starši.

Sledil je pobeg v svet netopirjev v predavanju »Netopirji – koristni nočni sesalci«, v drugem delu pa je Karolina Rebernik predstavila akcijo Ohranjanje zatočišč netopirjev v cerkvah, ki jo ZRSVN namerava izvesti tudi v cerkvi Mučeništva Janeza Krstnika v Gorenji vasi. V preteklosti so bile namreč preletne odprtine na tej cerkvi neustrezno zamrežene.

Z ultrazvočnimi detektorji smo se nato sprehodili do cerkve, kje smo netopirje ne le poslušali, temveč jih od zelo blizu tudi opazovali, saj si je nekaj malih podkovnjakov za dnevno zatočišče izbralo kar kotiček pod streho napušča nad stranskima vhodoma v cerkev. Tako smo pozorno lahko spremljali tudi njihovo vedenje in oglašanje, vse dokler niso odleteli v noč. Izletajoče netopirje pa smo šteli tudi, ko so en za drugim smukali iz line zvonika. Na sprehodu po Gorenji vasi smo nato ob lučeh slišali tudi belorobe oz. Nathusijeve netopirje. Dogodek je bil izjemno obiskan in po odzivih obiskovalcev sodeč več kot uspešen!

Objave v medijih:
- http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-slovenska-kronika/174359515 (Slovenska Kronika, RTV SLO, 11.9.2015)
- http://www.gorenjskiglas.si/article/20150917/C/150919814/1023/skrivnostna--a-koristna-nocna-bitja- (Gorenjski glas, 15.9.2015)

11. 9. 2015
Markovci, Krajinski park Goričko
VGASNIMO POSVEJTE!
Jasmina Kotnik

Javni zavod Krajinski park Goričko je v sodelovanju s SDPVN pripravil dogodek z nazivom »Vgasnimo posvejte!«, kjer smo poslušali 3 različna predavanja z naslovi »Svetlobno onesnaževanje vpliva na zdravje človeka«, »Svetloba ponoči vpliva na vedenje netopirjev in drugih živali« in »Temno nebo za pogled med zvezde«. Dogodka se je udeležilo 30 vaščanov in vaščank. Že tekom predavanj so nas v prostorih župnišča spremljali socialni klici netopirjev, ki pa so se uspešno umikali našim pogledom in se gnetli v špici strehe, zato njihove vrstne pripadnosti žal nismo uspeli določiti.

Po predavanjih smo se odpravili na krajši sprehod z ultrazvočnimi detektorji v rokah in poslušali še eholokacijski klice netopirjev. Sledilo je opazovanje zvezd ter mlečne ceste. Nadvse radi smo prisluhnili zgodbicam, ki nam jih po grški in rimski mitologiji pripovedujejo zvezde.

12. 9. 2015
Zadružni dom Cven (Ljutomer)
PREDAVANJE »SPOZNAJMO NETOPIRJE!« IN SPREHOD Z DETEKTORJI
Jasmina Kotnik

Skupaj z Društvom cvenskih čehov in diklin smo v soboto, 12. septembra 2015, uspešno izvedli predavanje o »piružlekih«, kot domačini poimenujemo netopirje. Dogodka se je udeležilo 32 prebivalcev Cvena in okoliških vasi. Poudarili smo predvsem vlogo netopirjev v naših sadovnjakih in v okolju nasploh. Seznanili smo se z vrstami netopirjev, ki jih lahko najdemo na območju Pomurja. Tišino tekom predavanja pa so na koncu razbila vprašanja malih nadobudnežev, ki so komaj čakali, da se odpravimo na sprehod skozi vas. Netopirji so več kot le sodelovali! Na dvorišču izbrane kmetije smo v istem trenutku lahko opazovali celo 5 netopirjev, kako se podijo za svojim plenom. Posledično so se tudi ultrazvočni detektorji pokazali v vsej svoji zmogljivosti! Za konec so nam cvenski »čehi in dikline« pripravili še sladko pogostitev, ki je vodila v uspešen zaključek dneva.

12. 9. 2015
Županova jama, Grosuplje
SPOZNAJTE NETOPIRJE V ŽUPANOVI JAMI!
Jaka Kregar

Delavnice v naravi – grajenje bivaka in spoznavanje spretnosti preživetja v naravi ter izdelava modela jame s kapniki s preprostimi materiali, voden ogled Županove jame – zakaj netopirji iščejo zatočišče v podzemlju, predavanje »Netopirji v urbanem okolju« in opazovanje ter poslušanje netopirjev s pomočjo ultrazvočnih detektorjev.

Objave v medijih:
- http://otroski.rtvslo.si/bansi/prispevek/3735 (RTV SLO, Slon Bansi, 13.9.2015)

18.9.2015
Grad Podsreda (Kozjanski park), 18:00
MEDNARODNA NOČ NETOPIRJEV V PODSREDI
Primož Presetnik

V petek 18. septembra so v dopoldanskem času delavci ZRSVN OE Ljubljana in OE Celje ter Kozjanskega regijskega parka na gradu Podsreda s celo stotnijo učencev iz okoliških osnovnih šol pekli piškote v obliki netopirjev, izdelovali plakate o njihovi biologiji in silhuete obešali na improvizirano streho. Zvečer pa je 18 odraslih in 7 otrok poslušalo razlago predavatelja na temo »Netopirji med vami«. Nato smo se sprehodili še do podstrešnega razstavnega prostora, kje mali podkovnjaki čez poletje oblikujejo porodniško skupino. Kljub malo poznemu času, tako v dnevu kot v sezoni, je bilo netopirjev ravno prav, da smo si posameznike ogledali v živo, kako so viseli s stropa, druge pa smo poslušali tudi z ultrazvočnim detektorjem.