Preberite o preteklih dogodkih:

 

MEDNARODNA NOČ NETOPIRJEV 2014

 

7k + 8d + 14o = 16. MNN

Mednarodna noč netopirjev je letos potekala med 6. in 20. septembrom. Zvrstilo se je 8 različnih dogodkov v 7 krajih: Ljubljana, Podkraj, Kuzma, Cven, Novo mesto, Grosuplje, Češnjevek na Gorenjskem. Že 16. MNN smo organizirali člani SDPVN v sodelovanju s 14 vladnimi in nevladnimi organizacijami. Na mednarodni ravni MNN koordinira organizacija Eurobats.

Vlogo netopirjev v naravi in njihove zanimive prilagoditve so naši predavatelji predstavili na šestih predavanjih, na enem dogodku smo izpostavili negativni vpliv svetlobnega onesnaženja na netopirje in druge živali. Petim predavanjem je sledilo tudi večerno opazovanje in poslušanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji. To so naprave, ki pretvorijo  visokofrekvenčne klice v ljudem slišne zvoke. Poslušanje netopirjev in opazovanje izletavanja iz cerkve oz. jame je bilo za udeležence dogodkov prav posebno doživetje. Iz dveh cerkvenih podstrešij smo očistili netopirsko gvano. Na  dveh delavnicah smo  izdelovali lesene netopirnice in netopirje iz papirja. Ocenjujemo, da se je vseh dogodkov MNN 2014 udeležilo več kot 350 ljudi.

Zahvaljujemo se sledečim organizacijam za sodelovanje: Zavod za varstvo narave OE Ljubljana in OE Novo mesto, zavod Krajinski park Goričko, Krajinski park Ljubljansko barje, župnija Tomišelj, župnija Cerklje na Gorenjskem, TIC Cerklje, Turistično in okoljsko društvo Županova jama pri Grosupljem, ZOO Ljubljana, Krajevna skupnost Cven in MO Ljubljana.

Pri organizaciji dogodkov Mednarodne noči netopirjev 2014 so sodelovali naslednji člani: Andrej Hudoklin, Jasmina Kotnik, Jaka Kregar, Alenka Petrinjak in Simon Zidar.

Nekatere aktivnosti MNN2014 so potekale v okviru projekta »Navadni netopirji – prav posebni sosedje!«.


Kraji v katerih smo leta 2014 izvedli Mednarodno noč netopirjev

 

Program izvedenih dogodkov Mednarodne noči netopirjev 2014:

6. 9. 2014 Županova jama, Grosuplje
Ogled jame in predavanje »Skrivnostno življenje netopirjev«

12.9.2014 OŠ Kuzma, Krajinski park Goričko
Predavanje »Vgasnimo posvejte v občini Kuzma«

14.9.2014 Cven, Ljutomer
Predavanje in sprehod z ultrazvočnimi detektorji »Spoznajmo naše sosede – netopirje!«

13.9.2013 Cerkev Podkraj, Krajinski park Ljubljansko barje
Čistilna akcija in predavanje z opazovanjem netopirjev

Čez celo popoldne se je na dogodku ustavilo vsaj 30 ljudi. Najprej smo se lotili čiščenja podstrešja, kjer čez poletje biva okoli 120 malih podkovnjakov. Sočasno s prašnim delom na podstrešju cerkve je Karolina Rebernik iz ZRSVN vodila ustvarjalno delavnico za otroke, na kateri so izdelovali papirnate netopirčke in se pogovarjali o netopirjih. Dogodek je potekal na pobudo ZRSVN, ki je v 7 cerkvah po Ljubljanskem barju letos izvedel ukrepe izboljšanja stanja odprtin, skozi katere preletajo mali podkovnjaki. Sledila je predstavitev netopirjev, nato pa smo odhiteli ven, saj se je že temnilo. Poslušali in opazovali smo sramežljive male podkovnjake, ki so jih še posebej z zanimanjem opazovali otroci. Karolina Rebernik je na koncu predstavila tudi problematiko malih podkovnjakov na Ljubljanskem barju in ukrepe, ki so jih izvedli na cerkvah, tudi na cerkvi v Podkraju.

14.9.2013 ZOO Ljubljana
Delavnica izdelovanja netopirnic

​Delavnica v ZOO Ljubljana je bila izjemno uspešna, saj smo skupaj izdelali skoraj 30 netopirnic, ki so jih obiskovalci odnesli domov in jih bodo obesili v bližino svojega doma. Zainteresiranost za "netopirske hiške" je bila tako velika, da nam je na koncu celo zmanjkalo materiala za njihovo izdelavo. Na delavnici ocenjujemo, da se je ustavilo okoli 120 ljudi. V večini primerov so bili za izdelavo netopirnic najbolj zagreti prav očetje. Ob ropotanju kladiv smo razbili kak mit o netopirjih in se z udeleženci pomenili o njihovih srečanjih z netopirji. Najmlajše pa smo zaposlili z netopirskimi pobarvankami.

17.9.2014 Lukenjska jama, Novo mesto
Voden ogled jame in predstavitev netopirjev

Dogodka v Lukenjski jami se je udeležilo okoli 60 ljudi, od tega vsaj 10 otrok. Visoka voda, ki je nekaj dni pred dogodkom zalila jamo, je iz nje prepodila tudi skupino 20-30 velikih podkovnjakov. Ti netopirji so se preselili v klet ruševin bližnjega gradu, ki pa je nedostopen za opazovanje. Žal je bilo zato načrtovano opazovanje izletavanja netopirjev iz jame nekoliko okrnjeno. Sta pa za dobro voljo poskrbela dva mala podkovnjaka, ki sta se kot naročena dalj časa spreletavala pred zgornjim vhodom in pa prijatelji jamarji, ki so vedoželjnim pomagali pokukati v vhodni rov. Publiko pri jami smo tako razdelili na polovico: pri zgornjem vhodu smo predstavili zgodbo o netopirjih, pri spodnjem pa o sami jami.

17.9.2013 Biološko središče Ljubljana
Predavanje in opazovanje netopirjev »Spoznajmo floro in favno Ljubljane: nočni metulji in netopirji«

Na povabilo MOL smo netopirje predstavili tudi na dogodku: Spoznajmo floro in favno Ljubljane: nočni metulji in netopirji. Nočne metulje in Društvo za raziskovanje in varstvo metuljev Slovenije  je s kratkim predavanjem predstavil mag. Matjaž Jež, nato pa je sledila predstavitev netopirjev, našega društva in nekaj vrst netopirjev, ki so pogoste v Ljubljani in smo jih pričakovali slišati na terenskem delu dogodka. Takoj po predstavitvah v predavalnici smo odšli pred Biološko središče, kjer smo lahko jasno opazovali vsaj enega belorobega/Nathusijevega netopirja. Dogodka se je udeležilo precej otrok in vsi so z veliko pozornostjo vrteli številke na detektorji in opazovali nočnega akrobata. Nato smo odšli v bližnji gozd in pogledali ulov metuljev na svetlobnih pasteh. Sprehoda z netopirji in nočnimi metulji se je udeležilo okoli 15 ljudi. Kljub temu da številčnost vseh videnih živali obeh skupin ni presegla številke 10, so udeleženci z dogodka odšli zadovoljni in prepričani smo, da tudi z novim znanjem.

 

20.9.2014 Cerkev Sv. Duh, Češnjevek na Gorenjskem
Čistilna akcija in predavanje z opazovanjem netopirjev »Navadni netopirji – prav posebni sosedje!«

V soboto, 20. septembra, smo se v zgodnjih popoldanskih urah zbrali pred cerkvijo sv. Duh v Češnjevku na Gorenjskem. Cerkev je pomembno zatočišče navadnih netopirjev (Myotis myotis), zato je dogodek potekal tudi v sklopu projekta »Navadni netopirji – prav posebni sosedje!«. V cerkvi lahko čez poletje biva med 125 in 175 odraslih osebkov navadnega netopirja, ki številčno predstavljajo vsaj četrtino osebkov te vrste na Gorenjskem.

Še preden smo pričeli s čistilno akcijo, sta nas obiskala novinarja z časopisa Gorenjski glas. Skupaj smo se sprehodili do skrivnostnih podstrešnih predelov cerkve in jima odgovorili na številna vprašanja. Svojega navdušenja ob pogledu na porodniško kolonijo navadnega netopirja na cerkvenem podstrešju nista skrivala. Med tem sprehodom se je številčnost naše ekipe prostovoljcev, domačinov in članov društva povzpela kar na 15 udeležencev. Čas je bil za akcijo! Vsak od nas je pograbil smetišnico in metlo, vrečke za smeti ali celo lopato! Zaščitne dihalne maske in rokavice pa so bile nujna oprema zaradi prahu. Čiščenje netopirskega gvana je potekalo v pravem skupinskem duhu: hitro in učinkovito! Vreče so se polnile ena za drugo in nam je postajalo vedno bolj vroče. Po podstrešju pa se je potihoma namigovalo: »To je pa pravi fitnes!«.

Naziv »nadzornikov« izvedenih del smo pripisali nadebudni koloniji osemdesetih navadnih netopirjev, ki so naše delo z vrha podstrehe pod slemenom glasno »komentirali« do zadnje minute. S skupnimi močmi nam je uspelo, da smo se po 2 urah in pol približali koncu in tako je podstrešje postalo lažje za kar 150 kilogramov netopirskih iztrebkov. Ker se zavedamo, da je gvano odlično naravno gnojilo, smo nekaj polnih vreč zložili v prtljažnike svojih avtomobilov. Za odvoz preostalih vreč pa se je prijazno ponudil gospod ključar, ki nam je zaupal, da tudi njihova vsebina na bo šla v nič.

Skupaj smo se nato odpravili do vaškega doma Češnjevek, kjer je sledilo zanimivo predavanje člana društva Simona Zidarja o pomenu varstva cerkvenih zatočišč za navadnega netopirja in druge vrste netopirjev. Za tem smo ob sončnem zahodu opazovali izletavanja navadnih netopirjev iz cerkve Sv. Duh, ki smo jih s pomočjo ultrazvočnih detektorjev tudi poslušali in navdušili predvsem najmlajše.