Preberite o preteklih dogodkih:

 

10. EVROPSKA NOČ NETOPIRJEV 2008

29.8. - 17.9.2008

Poročila z dogodkov

Letos smo v Sloveniji člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev v sodelovanju z drugimi organizacijami pripravili že 10. Evropsko noč netopirjev. Raznovrstni dogodki so se zvrstili v Ljubljani, Brezovski Gori, Kobilju, Budanjah, škocjanu, Tolminu, Karlovici pri Velikih Laščah in na Bledu.

Izpeljali smo 7 delavnic na katerih smo ustvarjali papirnate in cofaste netopirje ter netopirnice, prav toliko smo imeli predavanj in večernih sprehodov. V letošnjem letu smo izpeljali tudi čiščenje netopirskega gvana na podstrehi cerkve sv. Martina v Kobilju.

10. ENN smo organizirali v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije, Triglavskim narodnim parkom, Parkom Škocjanske jame, z Zavodom Vrbov Log, NAC - Naravoslovnim center Tolmin, Živalskim vrtom Ljubljana, Zavodom Rdeči apolon in Zavodom Parnas ter Društvom Festival Sanje. Nekatere aktivnosti so potekale v okviru projekta »Ne moti, netopirji spimo!«, ki ga je sofinanciral Urad Vlade RS za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor. Plakate smo, tako kot vsako leto, prejeli od organizacije Eurobats.

Poročila s posameznih dogodkov si preberite v nadaljevanju.

 

29.8.2008, Karlovica, predavanje in večerni sprehod

Tudi na Karlovici pri Velikih Laščah prhutajo netopirji. V to smo se lahko prepričali po uvodnem predavanju o vseh resničnih in neresničnih dejstvih o netopirjih, ki je potekalo v prijetnem okolju v bifeju Pri Janezu. Zbrala se nas je pestra družba od motoristov, vojakov, kmetovalcev pa vse do študentov. Tistega dne sonce ni in ni hotelo zaiti pa čeprav smo tako nestrpno čakali na noč. Ko pa nam je prifrčal prvi netopir nad glave smo vedeli, da je čas za sprehod po bližnji okolici. Ni nam bilo treba daleč, le do bližnje kmetije Joška šilca, smo se sprehodili. Tam pa je bilo kaj videti in slišati. Cel kup netopirjev imajo v hlevu in po pogovoru so nam razkrili, da so jih veseli; “nikogar ne motijo, zvečer pa ti popestrijo dan, ko jih opazuješ kako lovijo”. In tako smo se, ob poslušanju in opazovanju, pomikali za netopirji iz enega konca kmetije do drugega, dokler nismo eden za drugim zadovoljni odprhutali domov. Tega lepega večernega druženja pa ne bi bilo, če ne bi imeli prste vmes zavod za kulturo in turizem PARNAS ter naša malenkost.

Poročal: Aljaž Rijavec

 

V Tolminu Cofasti, papirnati, senčni matafirji ter o netopirjih in svetlobnem onesnaževanju

V Tolminu sva 29.8.2008 članici Alenka in Lea skupaj z NAC, Naravoslovnim centrom Tolmin izpeljali Evropsko noč netopirjev. Na otroški ustvarjalni delavnici se nas je zbralo 11 otrok in njihovi starši. In smo ustvarjali…

…cofaste, papirnate in senčne matafirje.

Potem pa smo pripravili tudi nekaj malo bolj resnega za starejše.

Alenka jim je predavala o tem, zakaj in kako osvetljevanje lahko škodi netopirjem. Po predavanju pa smo šli poslušat še prave netopirčke. Ultrazvočni detektorji so ene zelo pritegnili.

Na koncu smo razdelili tudi obešanke, ki so bile, vključno z opisanim dogodkom, del projekta Ne moti, netopirji spimo!, ki je potekal v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor in ga je sofinanciral Urad vlade RS za komuniciranje.

Poročala: Alenka Petrinjak

Na vrh

 

5.9.2008, Predavanje in večerni sprehod, Info središče Triglavska roža Bled

V okviru ENN smo imeli 5. 9. 2008, strokovno predavanje ter večerno opazovanje in poslušanje netopirjev v Info središče Triglavska roža na Bledu. Na predavanju so udeleženci preko slik v prezentaciji spoznali posebnosti in življenje netopirjev. Seznanili so se s telesnimi značilnostmi netopirjev, njihovim letni življenjski ciklom, življenjskim prostorom, načinom orientacije, vzroki ogroženosti netopirjev in načini njihovega varstva. Nato pa smo skupaj preizkusili kako izgleda spremljanje teh živali v naravi.
Netopirje smo poslušali ob Blejskem jezeru, kjer so nas netopirji kar radodarno nagradili s svojim oglašanjem, tako da so udeleženci tudi v živo slišali njihovo oglašanje, spoznali njihov način letanja v prostoru, spoznali okolje, v katerem netopirji živijo in se prehranjujejo. Delavnice se je udeležilo približno 30 obiskovalcev. Delavnico je potekalo v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom v okviru projekta Ne moti, netopirji spimo!, ki je potekal v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor in ga je sofinanciral Urad vlade RS za komuniciranje.

Poročala: Jana Mlakar

 

Pirušleki, pirušleki… kdo so to? V Kobilju smo čistili smo za njimi in jih poslušali

V soboto 6.9.2008 zvečer je bila na ulici v prekmurski vasici prava gužva. Skupino 30 otrok se je zadrževala pod ulično razsvetljavo in strmela v nebo. »Ga vidiš? Kje je? Glej ga, tam leti! Si ga slišal?« so bile najpogosteje izrečene besede ta večer. To so bili otroci iz Kobilja in sosednjih vasi, ki so se zbrali na že 10.Evropski noči netopirjev!

Aktivnosti, ki jih je vodila biologinja Monika Podgorelec so se začele že zgodaj popoldne, ko so člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev ter zaposleni iz Javnega zavoda Krajinski park Goričko skupaj z domačini in prostovoljci iz drugih delov Slovenije očistili podstrešje in zvonik cerkve sv. Martina netopirskega gvana. Omenjena cerkev velja za eno najpomembnejših kotišč navadnega netopirja v SV Sloveniji, saj se vsako leto na njenem podstrešju zbere 200-340 samičk, ki skupaj kotijo in skrbijo za mladičke. Ker je podobna akcija nazadnje potekala pred sedmimi leti, se je v tem obdobju na njenem podstrešju in v zvoniku nabralo za približno 100 kg gvana, ki v svetu velja za izredno kvalitetno gnojilo, saj vsebuje veliko dušika in fosforja.

Kasneje, ko se je stemnilo nam je Monika v tamkajšnji Osnovni šoli predstavila zanimivosti in skrivnosti iz življenja “pirušlekov”. »Pirušleki« tako pravijo netopirjem po domače v Prekmurju in Prlekiji. Na Goričkem in v bližnji okolici so jih našteli že 17 od 30 v Sloveniji živečih vrst “pirušlekov”.

Po predavanju smo se odpravili na ulice Kobilja, kjer smo s pomočjo ultrazvočnih detektorjev opazovali in poslušali netopirje. Na podlagi frekvence in ritma zvoka ter načina leta smo določili vrste kot so belorobi in pozni netopir ter navadni mračnik.

Evropska noč v Kobilju je bila del projekta “Ne moti, netopirji spimo!”, ki ga v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor sofinancira Urad vlade RS z komuniciranje. Pri pripravi ENN so sodelovali tudi Krajinski park Goričko (KPG), Oš Kobilje in Občina Kobilje.

O ENN v Kobilju si lahko preberete tudi na spletni strani Krajinskega parka Goričko.

 

6.9.2008, Ljubljana, delavnica Nočni potepuhi

V Ljubljani smo s Prirodoslovnim muzejem Slovenije v okviru ENN 2008 pripravili predavanje in delavnico. Na delavnici z naslovom Nočni potepuhi se zbralo kar nekaj mladih radovednežev in tudi nekateri starši in stari starši so radi sodelovali. Da smo se med seboj spoznali, smo iz lepenke izrezali tablice v obliki netopirja, na njih napisali svoja imena ter si jih obesili okoli vratu. Nato smo se z otroki pogovorili kaj že vedo o netopirjih, katere vraže o njih poznajo in kje jih najpogosteje opazijo v različnih letnih časih. Spoznali smo, da netopirji niso slepi, da njihovi mladički, prav tako kot mi, pijejo mleko pri svojih mamah, da vrste, ki živijo pri nas ne pijejo krvi ter kako se netopirji ponoči orientirajo in lovijo žuželke, ki so njihova hrana. Tako smo izvedeli, kako zelo koristni so ti sesalci, saj pojedo nemalo žuželk in so tako neke vrste naravni insekticid. Preizkusili smo ultrazvočni detektor, ki nam omogoča, da slišimo nam neslišne netopirske klice, dr. Staša Tome (PMS) pa nam je, preko računalnika, predvajala posnetke oglašanja netopirjev. Poučili smo se tudi o ogroženosti netopirjev, kaj jih najbolj ogroža in kaj lahko sami storimo, da bi preprečili njihovo vznemirjanje. Na kuncu sta si dala duška še otroška ustvarjalnost in domišljija pri izdelavi netopirčka zamahljajčka. Razšli smo se polni novega znanja in si obljubili, da se bomo odgovorno obnašali do naših koristnih nočnih sosedov.

Poročala: Barbara Pečlin

 

13.9.2008, Brezovska gora (Krško), O prehranjevalnih navadah netopirjev.

Niti dež ni mogel ustaviti predhodnih delavnic za otroke, ki jih je isto soboto organiziral zavod Vrbov log. Otroci so s pomočjo staršev tudi reševali anketo o netopirskih dejstvih in tik pred predavanji sta bila izžrebana tudi dva nagrajenca, ki sta oba pravilno odgovorila na vsa zastavljena vprašanja.

Z zanimanjem smo si ogledovali tudi plišaste netopirčke ali pa netopirje vpletene v lovilce sanj. Predavatelja so kar težko odtrgali od igranja z barvicami za steklo, ko pa je le spregovoril polni sobi občinstva, je to pazljivo, z mnogo vprašanji, sledilo predavanju o žužkojednosti večine naših netopirjev, pa tropskih in subtropskih pravih plenilskih netopirjih in krvosesih ter sadjejedih in nektaro oz. pelodojedih netopirjih.

Kljub dežju se nas je manjša skupina odpravila pred vhod Ajdovske jame, kjer smo v temi z ultrazvočnimi detektorji poslušali pred jamskim vhodom leteče netopirje, s čimer se je tudi zaključila tokratna evropska noč netopirjev v Brezovski gori.

Več tudi na strani: http://www.vrbov-log.org/zavod/node/34

Poročal: Primož Presetnik

 

17.9.2008, Škocjan, opazovanje izletavanja netopirjev iz Škocjanskih jam in ustvarjalna delavnica

Za 10. ENN smo v sodelovanju s Parkom Škocjanske jame pripravili v škocjanu prav poseben dogodek: večerno opazovanje izletavanja netopirjev iz jame. V sredo 17. 9. 2008 smo se najprej zbrali na upravi parka, kjer smo si netopirje ogledali na fotografijah, potem pa smo iz gline izdelali obeske v obliki netopirjev. V tem času se je ravno prav stemnilo, da smo se odpravili pred turistični izhod jame v Veliki dolini. V škocjanskih jamah živi preko 2000 osebkov netopirjev. Če so res vsi izleteli skozi šmidovo dvorano ne vem, je bilo pa opazovanje in poslušanje večjega števila netopirjev, ki so se odpravljali ven iz jame, vsekakor posebno doživetje.

Poročala: Alenka Petrinjak 

Na vrh