Preberite o preteklih dogodkih:

 

13. EVROPSKA NOČ NETOPIRJEV

V dvanajstih krajih po Sloveniji je od 1. 9. do 23. 9. 2011 potekala 13. evropska noč netopirjev (ENN), ki jo vsako leto pripravlja Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev s pomočjo lokalnih organizatorjev. Člani društva smo pripravili 9 dogodkov za širšo javnost in 5 dogodkov za šolarje. Na predavanjih so obiskovalci spoznali morfologijo teh letečih sesalcev, ki letajo z rokami, dobili odgovor, zakaj se ne morejo zaleteti v lase, kako ujamejo žuželko in zakaj zimo prespijo, predstavili smo tudi, zakaj so ogroženi, in nekaj smernic za sobivanje z netopirji. Na Ledinici, Zaplani in Stari Vrhniki smo predstavili tudi aktivnosti, ki potekajo v teh krajih v okviru projekta Življenje ponoči, ter nekatere rezultate prve sezone raziskav. Na dogodkih za šolarje smo bili glasbeno in ustvarjalno razpoloženi. Zadnja leta v okviru ENN čistimo tudi podstrehe cerkva, v katerih poleti bivajo netopirji. Letos smo izbrali cerkev v Završah, kjer živi več kot 2000 osebkov štirih različnih vrst netopirjev. Ocenjujemo, da se je vseh dogodkov udeležilo 480 obiskovalcev.

Aktivnosti so v letošnjem letu potekale v okviru projekta Življenje ponoči (Life+) in projekta Spremljanje prisotnosti Lyssavirusov pri netopirjih (VURS, CKFF).

Dogodki so bili najavljeni na sedmih radijskih postajah, poročilo s čistilne akcije je bilo v osrednjem dnevniku RTV SLO, v lokalnih medijih je bilo 6 prispevkov, številne so bile objave na različnih spletnih straneh.

Pri izvedbi 13. evropske noči netopirjev v Sloveniji so sodelovali naslednji člani SDPVN: Irena Kodele Krašna, Irena Kranjec, Lea Likozar, Jana Mlakar, Alenka Petrinjak, Monika Podgorelec, Primož Presetnik, Aljaž Rijavec, Simon Zidar, Siliva Žele.

Na evropski ravni ENN koordinira organizacija Eurobats in poteka v več kot 30 evropskih državah. Pri izvedbi dogodkov so nam letos pomagali: Botanični vrt Univerze v Mariboru, Zavod RS za varstvo narave OE Celje, Občina Šmarje pri Jelšah, Župnija Šentvid pri Grobelnem, PGD Šentvid pri Grobelnem, KP Goričko, KUD Tabor Podbrezje, PŠ Podbrezje, Park Škocjanske jame, Naravoslovni center Tolmin, OŠ F. Bevka Tolmin, Župnija Žiri in žirovski skavti, Gasilsko društvo Žiri, Zavod za varstvo narave OE Kranj, Zavod za varstvo narave OE Nova Gorica, Evangeličanska cerkvena občina Gornji Slaveči, OŠ Stročja vas, KS Stara Vrhnika, ZOO Ljubljana, Sabrina Zavšek – učenka OŠ Ljubečna, društvo Temno nebo Slovenije, Društvo za raziskovanje jam Ljubljana. Z dogodkom smo hkrati praznovali leto netopirja (Year of the Bat).

Poročilo pripravila: Alenka Petrinjak


V dvanajstih krajih po Sloveniji je od 1. 9. do 23. 9. 2011 potekala že 13. evropska noč netopirjev.

V nadaljevanju so predstavljeni posamezni dogodki.

Pou t'č – pou m'š pod okriljem svete Ane
Ledinica pri Žireh, 1. 9. 2011
Alenka Petrinjak

Cerkev sv. Ane v Ledinici pri Žireh je ena od cerkva, pri katerih v okviru projekta Življenje ponoči (Life+) spremljamo vpliv osvetljevanja na izletavanje netopirjev. Prvo sezono terenskega dela smo septembra že sklenili. Odločili smo se, da vaščanom predstavimo svoje delo, in ravno Evropska noč netopirjev je lepa priložnost za to.
Druženje z netopirji na Ledinici smo začeli popoldan z ustvarjalno delavnico Netapir je djal de luč ugasn. Otroci so s pomočjo pridnih skavtinj in skavtov izdelali papirnate in glinene netopirje, ob fotografijah spoznali življenje netopirjev ter z igro netopir lovi veščo spoznali, kako se orientirati s sluhom.
Zvečer so se nam v prostoru mežnarije pridružili še odrasli in prisluhnili predavanju o netopirjih. Izpostavila sem značilnosti malih podkovnjakov, ki živijo na podstrehi cerkve sv. Ane. Predstavila sem podatke, ki smo jih pridobili v preteklih letih in v letošnji projektni sezoni. Seveda je bil najlepši del večera opazovanje izletavanja netopirjev in poslušanje njihovega oglašanja z ultrazvočnimi detektorji. Kako resnično natančen je sluh netopirjev, so obiskovalci spoznali kar na lastnih glavah – netopirji so iz cerkvene odprtine poleteli naravnost do mejice in iz nje med našimi glavami čez pešpot, na kateri smo stali, naprej v gozdič. Seveda se prav noben “projektil” ni zaletel!
Ko so obiskovalci spoznali “svoje”netopirje, so postali še radovednejši. “Kaj pa druge vrste?” In smo šli poslušat netopirje še k Sori. Tam smo lepo slišali, kako drugačen ritem oglašanja imata obvodni in belorobi/Nathusijev netopir. Tudi različne prehranjevalne habitate netopirjev smo spoznali: mejice in gozd za male podkovnjake, okolica cestnih svetilk za belorobe/Nathusijeve netopirje in vodna gladina za obvodne netopirje. Tako radovednih udeležencev je vesel vsak predavatelj!

V okviru ENN smo spet obiskali dolgokrile netopirje
Park Škocjanske jame, 2. 9. 2011
Jana Mlakar

Na povabilo Parka Škocjanske jame smo letos v okviru ENN spet pripravili druženje z dolgokrilimi netopirji. Z biologom iz parka Samom Šturmom sva predstavila življenje in značilnosti netopirjev, še posebej teh, ki živijo v Škocjanskih jamah (največja kolonija dolgokrilih netopirjev ter številne druge vrst). Najbolj zanimiv je bil seveda terenski del. Odpravili smo se do izstopne točke jame in čakali, da je množica netopirjev nad našimi glavami odletela na lov. Pri tem smo jih ne samo opazovali, ampak tudi poslušali njihove ultrazvočne klice z detektorji. Ta prizor me vedno znova prevzame!

 

Netopirji – skrivnostni sosedje
Živalski vrt Ljubljana, 2. 9. 2011
Irena Kranjec, Silvia Žele

Ste že prebrali pravljico o sadjejedem netopirju z imenom Stellaluna? Brali smo jo na delavnici v živalskem vrtu. No, branje pravljice ni bil ravno glavni namen delavnice, ampak ob zgodbi smo vsi zelo uživali. Zbrali smo se predvsem zato, da netopirjem izdelamo nadomestna zatočišča – netopirnice. Štiri družine so izdelale 6 netopirnic, ki bodo, upamo, čim prej naseljene. Pridružite se nam kdaj, pa boste izvedeli zgodbo o netopirju Stellaluna!

 

Netopirji in nočni metulji na petkov večer prijateljevali v botaničnem vrtu
Botanični vrt Univerze v Mariboru, Pivola, 2. 9. 2011
Monika Podgorelec

Nočni metulji in netopirji se po vseh pravilih narave ne marajo najbolje, kaj šele, da bi med sabo prijateljevali. Netopirji imajo namreč nočne metulje najraje v svojih ustih, saj se z njimi prehranjujejo. Pa vendar nam je članom SDPVN in članom Društva za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije z majhno čarovnijo na petkov večer, 2.septembra 2011, v botaničnem vrtu Univerze v Mariboru uspelo združiti evropska »praznika« netopirjev in nočnih metuljev. Načrte organizatorjev, da bi obiskovalci del noči preživeli v vrtu in na terenu spoznavali resnično nočno življenje netopirjev in metuljev, je žal preprečila močna nevihta. Zato se je približno 40 obiskovalcev žal moralo zadovoljiti le s predavanjem.

 

V novi šoli v Stročji vasi začasno kraljevali netopirčki
Osnovna šola Stročja vas, 9. 9. 2011
Monika Podgorelec

Šolsko leto se je šele prav začelo. V kraljestvu povsem nove šole v Stročji vasi pa so bili učitelji in učenci nekako osamljeni. Zato so se pod vodstvom učiteljice Brigite Pušenjak odločili, da si bodo začetek šolskega leta popestrili in ……


IMG_1941_rsz.jpg 

… se družili z netopirji ter skupaj s SDPVN praznovali 13. Evropsko noč netopirjev v Sloveniji.


V četrtek je na obisk priletela gruča paprinatih netopirčkov.
IMG_1953_rsz.jpg 

Petkov netopirsko obarvani dan pa je okoli 100 učencev začelo s poslušanjem zanimivosti iz skrivnega življenja netopirjev. In kdo bi verjel, da bo na koncu predavanja v mladih glavah še toliko zanimivih vprašanj?
uvodno_predavanje_stich.jpg

Pri četrto in petošolčkih je predavanju sledil ogled filma Netopirji in tema, po malici pa so se pošteno razgibali z igrico Netopir in vešča.
IMG_1946_rsz.jpg


Na koncu pa so bili za pridnost nagrajeni vsak s svojo netopirsko razglednico.

IMG_1949_rsz.jpg


Starejši šestošolčki pa so po uvodnem predavanju lotili resnega dela. V dveh skupinah so izmenično ob pomoči učitelja tehničnega pouka zbijali lične hiške za netopirje oziroma z dr. Mojco Stojan Dolar spoznavali vplive svetlobnega onesnaževanja na živali.
IMG_1950_rsz.jpg 
Foto: Monika Podgorelec

 

Netopirji – zanimivi sokrajani Stare Vrhnike
Stara Vrhnika, 10. 9. 2011
Simon Zidar

Pridevniku v naslovu mojega predavanja v Stari Vrhniki bi morda moral dodati še skrivnostni, saj so se vprašanja udeležencev po predavanju kar usula, na nekatera pa odgovorov še ne poznamo, npr. kam hodijo njihovi netopirji prezimovat. Z zanimanjem sem prisluhnil tudi mnogim udeležencem, ki so z veseljem povedali svoje izkušnje in srečanja z netopirji. Po diskusiji smo se sprehodili do cerkve in že takoj, ko smo do nje prišli, so začeli izletati pozni netopirji, malo kasneje pa še mali podkovnjaki. Pred cerkvijo se nam je pridružilo še najmanj 10 ljudi, ki so z nami radovedno opazovali lino in navdušeno poslušali žvižgajoče klice malih podkovnjakov. 

Gorelo ni, gasilci pa kljub temu marljivo delali
Završe pri Grobelnem, 10. 9. 2011
Monika Podgorelec


V času letošnje ENN je SDPVN izvedel do sedaj najobsežnejšo, najzahtevnejšo in verjetno eno izmed najpomembnejših čistilnih akcij za odstranitev netopirskega gvana s podstrehe/zvonika cerkve. Najpomembnejšo iz dveh razlogov; prvič, ker je cerkev Mati dobrega sveta, prosi za nas v Završah kotišče najštevilčnejše gruče navadnih netopirjev in dolgokrilih netopirjev v Sloveniji (skupaj ca. 2000 odraslih osebkov), in drugič, ker je bila akcija dobra predpriprava za načrtovano obnovo cerkve. Čistilna akcija je bila le del celodnevno netopirsko obarvane sobote, ki jo je SDPVN izvedel s skupnim skrbnim načrtovanjem z Zavodom RS za varstvo narave OE Celje. Glavni »junaki« čistilci pa so bili gasilci iz PGD Šentvid pri Grobelnem. Brez njihovih pridnih rok nam 1300 kg gvana ne bi uspelo pospraviti iz zvonika. Delo kljub smradu in prahu zaradi dobre družbe, gostoljubnih domačinov, sladkih netopirjev in mastnih čevapčičev ni bilo preveč zahtevno. Z izvedeno akcijo so bili menda zadovoljni tudi netopirji, saj so po večernem predavanju najbolj izletavali ravno takrat, ko je 30 radovednih opazovalcev (med njimi tudi župan, podžupan in župnik) strmelo v cerkveni zvonik. Naš celodnevni trud je bil poplačan, saj smo tako izvedeli, katere line v zvoniku so pomembne za preletavanje netopirjev in jih bo treba ob obnovi nujno ohraniti.

 

13. ENN na Goričkem v znamenju svetlobnega onesnaževanja in razbijanja mitov o netopirjih
Evangeličanska cerkev Gornji Slaveči na Goričkem, 12. 9. 2011
Monika Podgorelec

Naše zdaj že tradicionalno sodelovanje s Krajinskim parkom Goričko ob ENN je bilo letos združeno z njihovo akcijo »Vgasnimo posvejte« (slo. ugasnimo luči). Letošnja ENN v evageličanski cerkvi v Gornjih Slavečih  je bila usmerjena predvsem v spoznavanje negativnih vplivov svetlobnega onesnaževanja na živali in človeka in razkrivanju neresnic oz. razbijanju mitov o netopirjih. Poslušanju zanimivih predavanj je sledil še bolj zanimivi del večera – prisluškovanje netopirjem z ultrazvočnimi detektorji, opazovanje zvezd, druženje v siju lune (luči javne razsvetljave so bile po naročilu župana ugasnjene, reflektor cerkve pa je tako ali tako že pol leta povsem ugasnjen!) in sladkanje z medenimi netopirčki ter domačimi zvarki. Več o 13. ENN na Goričkem na tej povezavi.


K1M_7158.jpg
K1M_7196.jpg Prisluškovali netopirjem
K1M_7209.jpg Ugasnili luči in opazovali zvezde

Foto: Kristijan Malačič, KPG

 

Netopirji v dolini Branice
Kodreti, 16. 9. 2011
Irena Kodele Krašna

V Kodretih v dolini Branice je bila 16. 9. 2011 v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave OE Nova Gorica in Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev delavnica "Netopirji v dolini Branice". Netopirje so udeleženci delavnice najprej spoznali prek fotografij, nato so jim prisluhnili z ultrazvočnimi detektorji, samčka resastega netopirja pa smo si ogledali tudi od blizu. Najbolj radovedni so ga lahko potipali in bili so presenečeni nad nežnostjo njegovih prhuti. Netopirja je ujel predsednik SDPVN Aljaž Rijavec, ki je vsem zbranim razložil, kdo lahko lovi netopirje, s kakšnim namenom in kakšna dovoljenja so za to potrebna. Za konec smo si ogledali še mrežo, v katero se je netopir ujel. in prisluhnili Aljaževim zgodbam o dogodivščinah s terena.

 

Podbrezje – netopirjem prijazna vas
Podbrezje, 16. 9. 2011
Alenka Petrinjak

Glavni vzrok, da smo ENN organizirali tudi v Podbrezjah, je porodniška kolonija vejicatih netopirjev v podružnični šoli v Podbrezjah. Odkrili smo jo leta 2007 in od takrat strokovnjaki spremljajo njihovo številčnost v okviru projekta Monitoring populacij izbranih ciljnih vrst netopirjev. To kotišče vejicatih netopirjev je eno od le štirih znanih na Gorenjskem in edino v Zgornjesavski dolini. Poleg vejicatih netopirjev podstreho uporablja tudi nekaj (največ 5) osebkov malih podkovnjakov.
Vodstvo šole in učenci so s kolonijo seznanjeni in jo sprejemajo. Da bi se jim nekako zahvalili za njihovo skrb za netopirje, sem v okviru ENN dopoldan na šoli pripravila delavnico. Učenke in učenci so najprej skupaj z učiteljicami zapeli pesmico, ki pripoveduje o teh zanimivih sesalcih, ki z glavami navzdol visijo na podstrehi podbreške šole. Netopirji pa niso ostali le v šoli, ampak so se naselili tudi v otroške sobe. Otroci so na delavnici, poleg plakata o netopirjih, izdelali tudi papirnate in glinene netopirje ter jih odnesli domov. Pridne roke četrto- in petošolcev so izdelale še lesena nadomestna zatočišča za netopirje (netopirnice), ki bodo nameščena blizu šole.       
Zvečer sem netopirje na predavanju v Pirčevem domu na Taboru predstavila širši javnosti. Obiskovalci so spoznali, ali so te živali, ki letajo z rokami, »pou t'č« ali »pou m'š«, dobili odgovor, zakaj se netopirji ne morejo zaleteti v lase, kako s pomočjo eholokacije lovijo žuželke in zakaj zimo prespijo. Izpostavila sem tudi dejavnike, ki jih ogrožajo, ter načine varstva in ohranjanja. Po predavanju smo se v mraku z ultrazvočnimi detektorji odpravili skozi Podbrezje. Morda se je večernim sprehajalcem in voznikom približno stoglava skupina, ki hodi po vasi, gleda nekam v temo in posluša nekaj podobnega kot »plop, plop, plop« zdela nekoliko nenavadna. A se nismo pustili motiti. Na poti, predvsem ob lučeh, smo opazovali in poslušali klice belorobega/Nathusijevega netopirja (Pipistrellus kuhlii/nathusii), ki se je sem ter tja oglasil tudi z nižjimi, ljudem slišnimi zvoki, t. i. socialnimi klici. Vejicatih netopirjev, ki poleti bivajo na podstrehi podbreške šole, nismo slišali, saj so se verjetno že preselili v svoja zimska zatočišča, kjer bodo zimo prespali.

 

Noč ima v Tolminu čarobno moč
Tolmin, 23. 9. 2011
Jana Mlakar

Skoraj 50 učencev OŠ Franceta Bevka iz Tolmina se je udeležilo Evropske noči netopirjev v Tolminu, ki smo jo organizirali v sodelovanju z NAC – Naravoslovnim centrom Tolmin in šolo. Za učence so pripravili zanimiv nočni teren. Najprej so na mojem predavanju spoznali osnovne značilnosti in ekologijo ter ogroženost netopirjev. Nato smo se odpravili na teren spoznavat noč. Učenke in učenci so najprej prisluhnili ultrazvočnim klicem netopirjev in jih opazovali pri njihovem lovu, sledilo pa je še opazovanje nočnih metuljev ter opazovanje zvezd skozi teleskop. Zelo pohvalno za organizatorje, da so učencem približali problematiko svetlobnega onesnaževanja in predstavili čar noči.

 

 


Z dogodki smo hkrati obeležili Leto netopirja (Year of the Bat).