Preberite o preteklih dogodkih:

 

MEDNARODNA NOČ NETOPIRJEV 2013

Alenka Petrinjak

Mednarodna noč netopirjev je bila leta 2013 že 15. po vrsti. Različni dogodki, ki odstirajo tančice nepoznavanja netopirjev širši javnosti, so potekali med 22. 8. 2013 in 14. 9. 2013. Člani društva smo v 11 slovenskih krajih pripravili 9 brezplačnih aktivnosti v sodelovanju s 13 vladnimi in nevladnimi organizacijami. Dogodkov se je udeležilo skupno 220 obiskovalcev. Pripravili smo 5 predavanj, 7 večernih sprehodov z opazovanjem in poslušanjem netopirjev z ultrazvočnimi detektorji, 4 čistilne akcije cerkvenih podstrešij, 1 razstavo fotografij, 1 delavnico izdelovanja netopirnic in 1 otroško ustvarjalno delavnico.

Aktivnosti so bile hkrati del projekta Life+ “Življenje ponoči”, zato smo nekatere načrtno izvedli prav na projektnem območju. V cerkvah na Stari Vrhniki, Zaplani in v Veliki Ligojni, smo na podstrešjih odstranili netopirske iztrebke, v Žireh (projektno delo je potekalo v sosednjem kraju Ledinica) pa smo na osnovni šoli pripravili fotografsko razstavo, ki izpostavlja problematiko svetlobnega onesnaževanja.

Krovna organizacija dogodka je Eurobats. V letu 2013 so z nami sodelovale še sledeče organizacije: Triglavski narodni park, Arboretum Volčji potok, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Javni zavod Dravit, Krajinski park Goričko, Občina Hodoš, Društvo Temno nebo Slovenije, ASTRA AD ASTRA, Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota, Regijski park Škocjanske jame, Turistično in okoljsko društvo Županova jama, Zavod za varstvo narave OE Ljubljana, OŠ Žiri. Hvala!

Poročila z nekaterih dogodkov so zapisana v glasilu Glej, netopir! l.10, št. 1.


Tabela. Program 15. Mednarodne noči netopirjev v Sloveniji

22.8.2013

Lesce, Kamp Šobec

Predstavitev netopirjev in poslušanje

31.8.2013
Arboretum Volčji potok               
Izdelovanje netopirnic ter opazovanje in poslušanje netopirjev.

4.9.2013

Botanični vrt v Ljubljani               

"Netopirji in rastline - imajo kaj skupnega?" - predavanje in poslušanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji.

6.9.2013

Park Škocjanske jame

Predavanje in poslušanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji.

6.9.2013

Hodoš, kulturna dvorana občine 

Vgasnimo posvejte v občini Hodoš - več predavanj na temo svetlobnega onesnaževanja in poslušanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji.

7.9.2013

Grosuplje, Županova jama               

Ogled Županove jame, predavanje in poslušanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji.

12.9.2013

Žiri

Fotografska razstava

13.9.2013

Stara Vrhnika, Velika Ligojna in Zaplana

Čistilna akcija (odstranitev gvana)

14.9.2013

Dravograd         

Čistilna akcija (odstranitev gvana) v zvoniku, predavanje Netopirji med nami - v Dravogradu in okolici, opazovanje izletavanja netopirjev iz cerkve in poslušanje z ultrazvočnimi detektorji.