Preberite o preteklih dogodkih:

EVROPSKA NOČ NETOPIRJEV 2005

Vabimo vas, da si preberete vtise s predavanj, večernih sprehodov in otroških delavnic, ki so potekali v Murski Soboti, Dutovljah, Ljubljani, Volčjem potoku, na Bledu in Brezovski gori pri Krškem. V Sežani so otroci uživali v svetu pravljic, v Murski Soboti in na Bledu pa so tako otroci kot odrasli lahko uživali v svetu fotografij.

»Netopirji – skrivnostni ponočnjaki«, Murska Sobota, 7. 9. 2005

Mreža dogodkov v okviru letošnje Evropske noči netopirjev se je razpredla bolj ali manj po ozemlju celotne Slovenije. Med vsemi aktivnostmi so tri potekale v Murski Soboti, kjer smo pripravili fotografsko razstavo, predavanje in večerni sprehod z ultrazvočnimi detektorji. Prostor za razstavo in predavanje nam je ponudila Pokrajinska in študijska knjižnica, kjer se je zbralo okoli 40 poslušalcev. Srečanje se je začelo z otvoritvijo fotografske razstave »Netopirji – skrivnostni ponočnjaki« in nadaljevalo s predavanjem, na katerem so udeleženci preko odličnih fotografskih posnetkov spoznali netopirje in izvedeli veliko o njihovem življenju. Ob mraku smo se odpravili še v mestni park poslušat te skrivnostne ponočnjake in jih opazovat med njihovim prehranjevanjem. Zanimanje tako netopirjev kot tudi udeležencev je bilo zelo veliko; za prve so bile seveda bolj zanimive žuželke in so se z njimi aktivno prehranjevali, pri poslušalcih pa je zanimanje vzbudilo spretno letanje netopirjev ter raznolikost vrst in zvokov.

Aktivnosti v Murski Soboti je vodila Irena Kranjec, pomagal pa ji je Primož Presetnik iz Centra za kartografijo favne in flore, ki je aktivnost tudi finančno podprl v okviru projekta Interreg IIIA »Varstvo dvoživk in netopirjev v regiji Alpe - Jadran«. Posebej se zahvaljujemo Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, prav iz srca pa se zahvaljujemo Suzani Szabo za njeno pomoč pri pripravah in izvedbi aktivnosti v knjižnici.

poročali: Irena Kranjec in Alenka Petrinjak

»Zvezdni netopirji«, Arboretum Volčji potok, 8.9.2005

Multimedijsko predavanje, kot se moderno reče predavanju z diapozitivi ter predvajanju posnetkov zvokov netopirjev, je v Arboretum privabilo pisano množico obiskovalcev. Predavalna soba je bila pretesna za vse, zato smo sneli vrata, da so lahko nekateri poslušalci sledili predavanju iz hodnika. Zvečer pa smo se skupaj odpravili do Velikega jezera v Arboretumu, kjer smo hitro opazili letajočega netopirja. Kljub temu, da smo imeli ultrazvočne detektorje prižgane, smo s težavo slišali za katero »šepetajočo« vrsto netopirja gre. Bil je mali podkovnjak, ki se redno obeša tudi pred vhod v upravno stavbo Arboretuma. Kasneje so prišle bolj opazne vrste kot npr. mračniki, ki so krožili visoko nad jezerom in obvodni netopirji, ki pa so lovili tik nad vodno gladino.

Hvala Katarini Vidmar Nair in Meliti Miš pri organizaciji predavanj in Arboretumu Volčji potok za prostor.

poročal Primož Presetnik (CKFF)

»Netopirji – skrivnostni sokrajani«, Dutovlje, 9. 9. 2005

V Dutovljah smo naše druženje pričeli na otroški ustvarjalni delavnici, kjer pa niso ustvarjali samo otroci ampak tudi njihovi starši! Najprej smo si izdelali papirnate obeske v obliki netopirjev, na katere je vsak napisal svoje ime. Prav vsak netopir je bil drugačen in nekaj posebnega, tako kot je to res tudi v naravi! Sledile so igrice, kjer smo posnemali netopirje in tako spoznavali, kako te živalice s sluhom zaznajo svoj plen in kako najdejo svoj dom. Nato smo narisali, kje vse netopirji preko dneva bivajo.

Pa to seveda ni vse! Po delavnici smo poslušali predavanje in se čudili ob fotografijah netopirjev ter spoznali številne zanimivosti. Predavanje o netopirjih se je zaključilo še preden je padel mrak, tako da je le nekaj najvztrajnejših obiskovalcev počakalo na uro, ko so se netopirji odpravili na nočni lov.

In mi smo jim sledili. S pomočjo ultrazvočnih detektorjev smo netopirje lahko poslušali, ob tem pa smo jih seveda tudi opazovali. Malo pred 20. uro je mimo osnovne šole Dutovlje preletel prvi netopir, kasneje pa smo jih opazovali pri lovu nad travnikom pri šoli. Največji direndaj pa smo slišali ob lučeh pred samo šolo. Svetloba namreč privablja v svojo bližino mnogo nočnih žuželk, zato lahko nekatere vrste netopirjev pogosto vidimo loviti okoli luči.

Aktivnosti v Dutovljah sta vodila Maja Zagmajster in Aljaž Rijavec, organizirali pa smo jih v sodelovanju z Razvojnim društvom Pliska, v okviru projekta »Kraška Pliska in Natura 2000«. Ob tej priložnosti se še posebej zahvaljujemo Igoru Maherju. Prostor je odstopila OŠ Dutovlje.

poročala: Maja Zagmajster

»Netopirji krških jam in okolice«, Brezovska gora pri Krškem, 9. 9. 2005

V idiličnem gričastem svetu se nas je kar velika skupina zbrala v Hramu Vrbovega Loga na Brezovski gori in skupaj smo preživeli prav prijeten večer. Najprej smo na predavanju spoznavali značilnosti netopirjev in njihovega življenja, se malce bolj posvetili posebni vrsti netopirjev, ki živijo v bližnji Ajdovski jami.

V Ajdovski jami ima svojo poletno kolonijo v Sloveniji zelo redka vrsta netopirja imenovana južni podkovnjak. Vrsto smo najprej spoznali preko fotografij, na večernem sprehodu, predvsem pa pred vhodom v jamo, pa smo poslušali njihove žvižgajoče eholokacijske klice. Pri tem smo seveda morali biti previdni, da netopirjev pri izletavanju iz jame na njihov večerni lov nismo motili, zato smo se razporedili ob sam rob jase.

Nemoteno opazovanje netopirjev omogoča tudi naprava, ultrazvočni detektor, ki pretvori ultrazvočne klice netopirjev v nam slišne klice. Udeleženci so jih lahko preizkusili tudi sami. Nekateri so slišali tudi drugo vrsto netopirja, ki pa nas je samo preletel in točne vrste nismo uspeli določiti. Večer smo zaključili na vrtu Hrama Vrbovega Loga in se ob hrani in pijači dolgo v noč pogovarjali o netopirjih. Zdi se, da so netopirji v tistih krajih dobrodošli sosedje!

Predavanje in večerni sprehod na Brezovski gori je vodila Alenka Petrinjak. Organizirali smo ju v sodelovanju z Zavodom Vrbov Log. Posebej se zahvaljujemo Bernardki Zorko, Zlatku Križan in Pavli Kralj Lakše.

poročala: Alenka Petrinjak

»Netopirski dan«, Bled, 10. 9. 2005

V Informacijsko središče Triglavskega narodnega parka na Bledu so se ta dan zatekli papirnati netopirji in seveda otroci, ki so jih naredili. Poleg pisanih papirnatih netopirjev so na otroški ustvarjalni delavnici izdelali tudi velikega netopirja iz kolaža, ki bo še naprej krasil Informacijsko središče TNP na Bledu.

Poleg otroške delavnice smo pripravili tudi predavanje, ki mu je sledil še večerni sprehod z ultrazvočnimi detektorji. Ob Blejskem jezeru so naši zvočni detektorji tistega večera zaznali kar tri vrste netopirjev: obvodnega netopirja, belorobega netopirja in navadnega mračnika. Udeleženci nočnega pohoda pa so z zanimanjem opazovali tudi način letanja in prehranjevanja netopirjev.

Obe aktivnosti je spremljala še fotografska razstava »Netopirji - kralji noči«. Fotografije življenja te zanimive skupine sesalcev so posneli naši člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev ter člani Društva študentov biologije. Razstava je bila na ogled do konca septembra.

Vse omenjene aktivnosti je izpeljala Alenka Petrinjak, s pomočjo Primoža Presetnika (CKFF) in Tanje Menegalija (TNP). Podprte so bile s strani Centra za kartografijo favne in flore v okviru projekta Interreg III A Varstvo dvoživk in netopirjev v regiji Alpe – Jadran. Za pomoč se zahvaljujemo tudi Triglavskemu narodnemu parku.

poročala: Alenka Petrinjak

»Cik – cak netopir«, Ljubljana, 10. 9. 2005

Najbrž vas zanima kako izgleda cik – cak netopir? Prav lepi in simpatični so! Cik – cak netopirje so risali otroci, ki so se v soboto ustavili na otroški delavnici v Kavarni Pločnik. Tisti, ki so netopirje že poznali, so izvedeli nove zanimivosti, tisti najmlajši pa so jih spoznavali preko pobarvank. Barvice in čopiči so v majhnih ročicah hitro drveli cik – cak. Posebnega zanimanja je bil deležen plastični modelček netopirja, ki ga je skoraj vsakdo želel vzeti domov za svojega prijatelja. Vendar je moral naš Netopirček ostati z nami, saj nam je v veliko pomoč pri predstavljanju te zanimive živalske skupine.

Otroško delavnico na Pločniku sta vodila Irena Kranjec in Boštjan Potisk. Kavarni Pločnik se zahvaljujemo za soorganizacijo delavnice.

poročali: Irena Kranjec in Alenka Petrinjak

»Cik – cak netopir«, Ljubljana , 11. 9. 2005

Aktivnosti v okviru Evropske noči netopirjev 2005 so se nekako zaključile z nedeljsko otroško delavnico v Živalskem vrtu Ljubljana. Na sončno nedeljo se sicer ni zbralo veliko nadobudnih ustvarjalcev, zato pa so bili prisotni toliko bolj zagreti in ustvarjalni. Glavni so bili seveda otroci. Ti so se umetniško izražali z barvanjem netopirjev (pobarvank) in sestavljanjem netopirjev (povezank).

Predstavili so se tudi plišasti netopirčki! Z njihovo pomočjo sva mentorici predstavili zgradbo netopirjev. Staršem otrok smo v tem času ob razstavljenih plakatih razložili nekaj o biologiji netopirjev in od kod izvirajo vraže o netopirjih ter predstavili marsikatero zanimivost. Dve uri druženja sta minili hitro. Ob slovesu so starši prejeli še društvene zgibanke, otroci pa pobarvanke.

Otroško delavnico, ki sta jo vodili Nataša Zupančič in Katerina Jazbec, so nam pomagali organizirati uslužbenci ZOO Ljubljana, za kar se jim prav lepo zahvaljujemo.

poročala: Nataša Zupančič

Aktivnosti Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev (tudi ENN) je v letu 2005 finančno podprlo Ministrstvo za okolje in prostor, v okviru projekta Sofinanciranje dejavnosti okoljskih nevladnih organizacij v letu 2005 (SKLOP A).