Preberite o preteklih dogodkih:

 

Evropska noč netopirjev 2007

 

8.9.2007, ENN - Volčji potok, Kdo se boji netopirjev?

Tople sobotne zgodnjevečerne ure so bile po nekajdnevnem mrazu in dežju kot nalašč za predstavitev netopirjev vsem radovednežem, ki so prišli na predavanje Primoža Presetnika z naslovom »Kdo se boji netopirjev?«. Vrat nam zaradi gneče letos ni bilo treba sneti s tečajev, a je bilo predavanje in opazovnaje netopirjev v ravno prav veliki skupini toliko bolj prijetno. Zbralo se nas je okoli 30, od najmlajših do malo starejših. Lepo je bilo slišati, kako so na naslovno vprašanje vsi otroci v en glas odgovorili z »ne«. Nasmejali smo se tudi besedam ene od deklic, ki je nekoč videla »zloženega« netopirja.

 

Po splošnem predavanju o netopirjih in predstavitvi najnovejših ugotovitev o netopirjih z Gorenjske smo se sprehodili do ribnika, kjer smo si v živo ogledali netopirsko »predstavo«. Udeleženci so si tako lažje predstavljali, kaj pomeni, da si netopirji s pomočjo eholokacije ustvarijo zvočno »sliko« okolja, otroci pa so bili navdušeni nad vrtenjem gumbov na njim neobičajnih napravah – ultrazvočnih detektorjih. čeprav so bili nekateri od otrok premajhni, da bi razumeli, kaj ta naprava počne, si bodo zagotovo zapomnili, da netopirji kličejo veliko višje, kot lahko slišijo naša ušesa. Da netopir ni »ne tič ne miš« pa si bodo udeleženci lahko prebrali v novih zloženkah, ki so jih odnesli s sabo domov.

Poročala: Monika Podgorelec

 

8.9.2007, Vnanje Gorice, Netopirji – skrivnostni sokrajani

Letos smo dogodek ENN prvič organizirali tudi v Vnanjih Goricah. V Ašičevem centru barja so obiskovalci sprva prisluhnili, zakaj so netopirji posebneži med sesalci, kako poteka njihovo leto in zakaj so ogroženi. Poseben poudarek je bil na vrstah, katerih zatočišča smo našli to poletje prav v Vnanjih Goricah, na podstrešju cerkve Sv. Trojice in tudi v Ašičevem centru. Po predavanju je sledilo odprtje razstave fotografij »Netopirji – skrivnostni sokrajani«. Večer smo zaključili pri cerkvi, kjer smo z ultrazvočnim detektorjem prisluškovali malim podkovnjakom pri izletavanju iz zatočišča.

Vendar pa nismo le mi prisluškovali netopirjem, ampak je bilo tudi obratno! Že med predavanjem v Ašičevem centru se je pri platnu zaslišalo škrebljanje. Sprva sem pomislila, da hrešči zvočnik, ko pa sem pod njim zagledala izdajateljski kupček – drobne črne iztrebke - ni bilo več dvoma. Predavanju so prisluškovali tudi netopirji! V špranjici zidaka se je stiskala skupinica resastih netopirjev, ki smo jih sicer letos poleti opazovali v zunanjem zidu stavbe poslopja. Iz notranjosti lahko brez težav izletavajo na prosto skozi velika, nezastekljena okna. In morda bodo naokoli raznesli novico, da se je v prostoru, kjer sicer na leseni rampi mladi iz kraja izvajajo spretne trike s »skejti«, govorilo prav o njih.

 

Fotografska razstava je v Ašičevem centru barja v Vnanjih Goricah (naslov: Na Brce 27) na ogled še do konca septembra 2007. Dogodek smo organizirali v sodelovanju z Občinskim društvom podeželske mladine Vnanje Gorice in s finančno pomočjo Ministrstva za okolje in prostor.

Poročala: Maja Zagmajster

 

1.9.2007 Živalski vrt, predavanje »Netopirji – skrivnostni sosedi« in otroška ustvarjalna delavnica »Cik – cak netopir«

Z začetkom šole, se je prvega septembra v živalskem vrtu odvilo predavanje z naslovom Netopirji skrivnostni sosedi. Udeležencem smo predstavili netopirje in razjasnili marsikatero vražo in skrivnost. Ob mraku je sledil sprehod, kjer smo poiskali netopirje z ultrazvočnim detektorjem in si jih ogledali med hranjenjem.

Poročala: Irena Kranjec

 

14. in 15. 9. 2007, Budanje na Vipavskem - NETOPIRJI NASELILI STARO ŠOLO V BUDANJAH

Aktivnosti ob Evropski noči netopirjev so se na Vipavskem začele že v petek, 14. 9. 2007 dopoldne. Najprej so predavanju o netopirjih, njihovih značilnostih in razlogih za ogrožanje, prisluhnili učenci osnovne šole v Vrhpolju, potem pa še učenci osnovne šole v Budanjah. V popoldanskih urah pa je oživela stara budanjska šola. Otroci so najprej prisluhnili pravljici o netopirčku, nato pa so risali, barvali in izrezovali papirnate netopirje.

Za konec so se podali na sprehod po vasi, kjer so na večernem nebu opazovali prhutajoče netopirje in jim navdušeno prisluhnili s pomočjo ultrazvočnih detektorjev. V soboto, 15. 9., pa so "na svoj račun" prišli odrasli. Najprej so prisluhnili predavanju Netopirji naši sosedje, v katerem so ob sliki spoznavali značilnosti teh skrivnostnih letečih sesalcev. Sledila je otvoritev razstave fotografij netopirjev in seveda večerno opazovanje in poslušanje netopirjev z ultrazvočnimi detektorji.

Na koncu smo netopirjem nazdravili s kozarčkom odličnega vipavskega vina, ki nam ga je podaril Agroind Vipava, in obljubili, da se ob naslednji evropski noči netopirjev spet zberemo. Pri organizaciji Evropske noči netopirjev v Budanjah je Društvu za proučevanje in varstvo netopirjev pomagala novogoriška območna enota Zavoda RS za varstvo narave in Krajevna skupnost Budanje.

Poročala: Irena Kodele Krašna

 

Netopirji sanjajo podnevi, odtvoritev razstave v knjižnjici A. T. Linharta, Radovljica

Ta mala neznana nočna bitja bi pravzaprav morala knjige za lahko noč brati ob zori, ko začnejo peti prvi ptiči in se mi v naših posteljah šele tretjič obrnemo. Seveda netopirji ne berejo! Se pa res v toplih nočeh odpravijo spat zjutraj, saj se bolj ali manj celo noč podijo za žuželkami in pajki s katerimi se prehranjujejo. Tako prispevajo svoj delež pri vzpostavljanju ravnotežja v naravi in kroženju snovi. Nemalokrat nam ti letajoči sesalci vzbujajo neupravičen strah in odpor. Da bi predstavili resnične značilnosti netopirjev in njihovo življenje, smo v Slovenskem društvu za proučevanje in varstvo netopirjev v sodelovanju s knjižnico A. T. Linharta iz Radovljice pripravili fotografsko razstavo o slovenskih netopirjih.

V prostorih knjižnice Blaža Kumerdeja na Bledu je bila v avgustu na ogled razstava fotografij, ki so jih posneli člani društva. Ob samih fotografijah, ki so prikazovale različne vrste netopirjev in njihova življenjska okolja, so bili zapisi osnovnih značilnosti netopirjev. Uslužbenci knjižnice so ob razstavi razstavili tudi različno strokovno in poljudno literaturo ter video zapise o netopirjih, ki so si jih obiskovalci lahko izposodili. Tudi najmlajši so imeli priložnost spoznavati netopirje, saj so bile na voljo tudi pravljice v katerih nastopajo mali ponočnjaki. Razstavo je sofinanciralo Ministrstvo za okolje in prostor.

Poročala: Alenka Petrinjak

ENN tudi v posočju, Tolmin

Mladi ter mladi po duši smo se zbrali uro pred mrakom v Knjižnici C. Kosmača v Tolminu in vse zasluge za naše druženje gredo le netopirjem. Po poljudnem predavanju, s katerim so se netopirji poskušali čimbolj približati vsakomur, se je razvnel prijeten pogovor o izkušnjah vsakogar s temi zelo koristnimi živalcami. Nekateri so bili priča bližnjim srečanjem z njimi, spet drugi so nam razkrili svoje sanje in predstave o njih.

Po predavanju smo se sprehodili do bližnjega parka kjer smo z ultrazvočnimi detektorji poslušali netopirje kako lovijo. že takoj pred knjižnico nas je pričakalo nekaj netopirjev, ki so lovili tik nad tlemi med jablanami. Ti so nas zadržali kar nekaj časa, nato smo pot nadaljevali. Po poti so nam nekateri netopirji letali tik nad glavami drugi pa visoko v krošnjah dreves. Po krožni poti smo se vrnili nazaj pred knjižnico, kjer smo se razšli vsak na svoj dom, seveda z netopirji v mislih in željo, da se naslednje leto spet snidemo.

Predavanje je soorganiziral in sofinanciral NAC, Naravoslovni center Tolmin.

poročal: Aljaž Rijavec

 

 

Evropsko noč netopirjev 2007 je sofinanciralo Ministrstvo za okolje in prostor v okviru projekta sofinanciranje programov dela okoljskih nevladnih organizacij za leti 2006 in 2007 (sklop A) in Center za kartografijo favne in flore v okviru projekta INTERREG III A »Varstvo dvoživk in netoprijev v regiji Alpe-Jadran«.
Pri organizaciji dogodkov pa so se nam pridružile tudi številne vladne in nevladne organizacije, katerim se prav lepo zahvaljujemo. To so: Naravoslovni center Tolmin, Zavod Vrbov Log, Knjižnica A. T. Linharta in Arboretum Volčji potok. Zahvaljujemo se tudi vsem, ki so odstopili prostor za predavanja, razstave, delavnice.

Več tudi na: http://www.eurobats.org/news_events/european_bat_night.htm